В Україні з’явився сайт, де можна дізнатись скільки за рік ми сплачуємо податків

У Чернівцях представили результати дослідження «Рахунок від держави для чернівчан»

Про головне

Галина Волощук

20 вересня у Медіа-центрі «Belle Vue» відбулась прес-конференція, на якій представили результати експертного дослідження «Рахунок від держави для чернівчан»

За даними ГО «Центр соціально-економічних досліджень – «CASE Україна», найбільше громадян у західному регіоні вважають, що держава надає їм послуги безкоштовно, втім не знають скільки податків вони сплачують та куди їх далі розподіляють.

У дослідженні зазначено, що якби не гроші громадян, то не існувало би більше, ніж 2/3 бюджетних надходжень.

«На жаль, не всі усвідомлюють, що за ці послуги від держави громадяни вже заплатили своїми податками. Та навіть, якщо люди це розуміють, більшість громадян не орієнтуються, який відсоток свого заробітку вони віддають на податки та за що саме вони платять державі».

Микола Малуха, експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

На Центральній площі активісти пропонували перехожим на сайті cost.ua порахувати, скільки вони платять податків відповідно до заробітної плати і яким чином ці гроші перерозподіляються по різним видаткам. Активісти розмістили на площі мішки з фейковими грішми, аби візуально показати скільки грошей середньостатистичний мешканець Чернівців сплачує щохвилини або щогодини.  

«Дуже рідко, хто запитує про те, як працює система податків. Зазвичай цікавляться люди похилого віку. Вони запитують, але кажуть, що це вже не змінити. Люди розчаровані в податках, адже вони вважають, що посадовці все одно будуть їх розкрадати. Немає такої влади, яка могла би щось змінити. Та навіть, коли їм дають вибір обирати того, хто буде представляти цю владу, вони не знають, який вибір буде правильним».

Анна Лелюк, волонтерка 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

За даними дослідження ГО «Центр соціально-економічних досліджень – «CASE Україна», середньостатистичний працюючий мешканець Чернівців у 2018 році зі своєї середньої валової зарплати 7043 грн/міс сплатить державі 51,6 тис грн податків. 

Odoo CMS - велика картинка

Підприємства перераховують у бюджет вагому суму податків і за пенсіонерів. Вони сплачують податки, оплачуючи спожиті товари та послуги. Тому податковий рахунок середнього пенсіонера Чернівецької області також вагомий, в середньому у 2018 році становитиме 4,8 тис грн. З них 4,1 тис грн приходиться на ПДВ та ще 640 грн на акцизи та імпортне мито.

Odoo CMS - велика картинка

Найбільше податків витрачається на соціальне забезпечення. Гроші до бюджету сплачуються не просто так – це плата за послуги, які регулярно має надавати держава. Основною статтею видатків платника податків довгий час залишається утримання пенсіонерів. Основна причина такої структури – пенсійне навантаження.

Odoo CMS - велика картинка

Більшість податків жителів Чернівецької області надходить до державного бюджету. Всього жителі Чернівецької області в 2018 році сплатять 16,3 млрд грн податків та зборів, йдеться у дослідженні.

Odoo CMS - велика картинка

Сплачені податки розподіляються між центральним (державним) та місцевими бюджетами для фінансування закріплених законодавством повноважень. Більшість сплачених громадянами податків надходить на центральний рівень. Ці податки у 2018 році надалі використовуються переважно для фінансування дефіциту Пенсійного фонду, сплати відсотків за боргом, оборону та правопорядок, спеціалізовану медичну допомогу, вищу освіту тощо. 

Odoo CMS - велика картинка

Податків, сплачених мешканцями Чернівців, майже повністю вистачає для фінансування місцевих потреб. Частина податків, сплачених в Державний бюджет, повертається у місцеві бюджети після перерозподілу на центральному рівні у вигляді освітньої та медичної субвенцій, субвенції на соціально-економічний розвиток тощо.

Також Пенсійний фонд фінансує пенсіонерів області. Сума податків та зборів сплачених буковинцями навіть трохи більша, ніж сума трансфертів з Державного бюджету та виплачених пенсій. Гроші, що передаються з центрального до місцевих бюджетів області спрямовуються на оплату праці вчителів, утримання комунальних закладів медицини та їх персоналу, соціальну допомогу та житлові субсидії, соціально-економічний розвиток. Решта – спрямовується на виплату центральних завдань. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Податки жителів Чернівецької області наповнюють місцеві бюджети на 3/4. У місцевих бюджетах Буковини залишається всього 13% (2.2 млрд грн) податків сплачених жителями області: 75% прибуткового податку з громадян, місцевих податків, акцизів. Але саме ці податки складають більше ніж 3/4 власних доходів зведеного місцевого бюджету. Власні кошти місцевих бюджетів спрямовуються на фінансування дошкільної освіти, благоустрою, комунальні платежі лікарні, технічного персоналу в школі тощо, збільшення зарплат лікарів, вчителів тощо.

Кожен мешканець Чернівців, як і будь-який інший пересічний громадянин України, оплачує немаленькі державні рахунки. Середній робітник Чернівецької області в 2018 році сплатить в середньому 51,5 тисяч гривень на рік або половину заробленого, пенсіонер – трохи менше 5 тисяч гривень або приблизно п’яту частину свого доходу. Саме завдяки жителям, Чернівецький регіон генерує 16,3 млрд грн податків та є досить самодостатнім у забезпеченні себе податковими надходженнями та соціальними внесками, повідомляється у дослідженні експертів.

Як і для всіх інших українців, нічого безкоштовного для жителів Чернівців немає. За добровільною згодою між громадянами та державою гроші громадян мають використовуватися згідно встановлених пріоритетів. У 2018 році пересічний мешканець міста найбільше сплатить на утримання пенсіонерів (22,4 тис грн) або 43% сплачених податків. «Безоплатна» освіта та медицина обійдуться жителю Чернівців в середньому 5,5 тис грн та 3,0 тис грн на рік. Значну суму буде спрямовано на підтримку економіки (4,1 млрд грн), відсотки за запозиченнями (3,4 млрд грн).

Трансляцію з презентації результатів дослідження «Рахунок від держави для чернівчан» можна переглянути за посиланням.

Фото Галини Волощук

Схожі публікації