Рецензія на фільм «Зустріч однокласників»

Ремейк на данське «Похмілля у Вегасі» із секонду

Кіно

Дмитро Сидоренко

Українська стрічка «Зустріч однокласників» знята на основі однойменної данської комедії. Це якщо висловлюватись на традиційній мові вітчизняного кінематографу. Говорячи без вивертів, наші творці знову майже по-кадрово перезняли іноземний фільм і пустили свій продукт у прокат. Схоже, ця практика набирає популярності. У грудні ми вже дивилися «Секс і нічого особистого» від Сергія Притули та «Вар’ятів», який ретельно копіював канадський проект. Чи вигідні подібні махінації? Аж ніяк! Навіть однотипні американські комедії успішніші, бо вони відрізняються хоча би жартами про члени. Сценаристи влаштовують цілі змагання із написання найбільш вульгарних діалогів. Українські автори поки що не вийшли зі стадії «А давайте просто покажемо хрін, і всі посміються».

 
 

Троє колишніх однокласників зустрічаються через двадцять п’ять років після випускного. Андрій (Андрій Бурим) займається бізнесом, Валерій (Валерій Харчишин) став рок-зіркою, а Олексій (Олексій Нагрудний) архітектором. Незважаючи на успіхи, друзі скаржаться на вікові хвороби. Незабаром відбудеться зустріч випускників – захід, на якому потрібно видати повний залп понтів. Тож для розминки Андрій, Валєра та Льоша вирішують відірватися в клубі.  

Гумор фільму буквально еквівалентний данській версії. Сценарист досі впевнений, що демонстрація геніталій чи згадка про них автоматично перетворюється на жарт. Ось цим непотребом пронизана вся стрічка. Герої навмання викрикують вульгарну фразу чи назву статевого органу. Чорний гумор – це чудовий вибір для стрічки з недитячим рейтингом. Однак над ним потрібно старанно попрацювати. Натомість більшість українських режисерів йде протоптаною стежкою. Через це нашим кіно мало кого зацікавиш.

Odoo CMS - велика картинка

Решта оригінального стафу перекочувала у вигляді низькопробного перекладу. Серйозно, схема та ж сама, що і з «Сексом» Притули. Автори беруть чужий матеріал і через Google translate фільтрують його у свій сценарій. Тут навіть імена для героїв не довелося вигадувати. Залишається тільки одне питання: «Навіщо витрачати гроші на копіпаст, коли оригінальна стрічка давно є в Інтернеті?» Тим більше вона однозначно знята на голову вище. Втім не тільки у нас знімають непотрібні ремейки. У прокаті досі йде фільм «1+1: Нова історія», який є безглуздою калькою відомої французької стрічки.     

Головні ролі виконані справді добре. Видно, що актори старалися на знімальному майданчику. От тільки сценарист знову недопрацював: центральні персонажі вийшли заручниками своїх одноклітинних образів. Тож незважаючи на зусилля, витиснути з таких бевзів можна небагато. Другорядні герої прописані настільки ліниво, що вони тягнуть мксимум на зациклену ситуацію. Найчастіше збочену або зав’язану на якомусь евфемізмі.      

Odoo CMS - велика картинка

Оригінальну «Зустріч випускників» часто рекомендують саме фанатам «Похмілля» чи «Старого загартування». До речі, обидва фільми зняв Тодд Філліпс. Українська «Зустріч однокласників» не дотягує до планки розкутості, встановленої тими стрічками. Вона є лайтовою версією для пенсіонерів-прихильників жанру. А вилизана картинка і пристойна операторська робота не врятували фільм. Вітчизняні режисери і досі думають, що технічного апгрейду досить, аби їхній «ремейк» можна було назвати самостійною стрічкою. Проте наша «Зустріч випускників» виглядає як безликий плагіат оригіналу зі згладженими кутами. У стрічці «Секс і нічого особистого» Притула з командою принаймні спробували додати колориту у запозичений концепт.

Odoo CMS - велика картинка

Українські режисери досі не збагнули істини: хороше кіно є прибутковим, бо воно приваблює широку аудиторію. А розпіарений прохідняк і бюджету не відіб’є.  

Дивився Дмитро Сидоренко

Схожі публікації