ВРУ приймає закон, який визнає Росію державою-агресором

До будівлі Верховної Ради стягують додаткові сили поліції та Нацгвардії

Про головне

Яна Вичавка

"Самопоміч" та "Батьківщина" заблокували трибуну

Верховна Рада почала розгляд законопроекту щодо особливого статусу Донбасу. Під час виступу Олександра Турчинова, Надія Савченко вирвала у мікрофон. А Під час виступу Ірини Геращенко трибуну заблокували депутати від "Самопомочі" та "Батьківщини". 

Закон має назву "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях". Цей закон може визнати Росію державою-агресором, а територію Донецької і Луганської області окупованою.

"Дії Російської Федерації, її збройних сил, інших військових формувань і окупаційної адміністрації Російської Федерації на території окремих районів Донецької і Луганської областей грубо порушують досягнуті на міжнародному рівні домовленості, зокрема шляхом: систематичного недотримання режиму припинення вогню та продовження обстрілів цивільних об’єктів та інфраструктури, наслідком чого є численні жертви серед цивільного населення, військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань України; послідовних намагань поширити російське законодавство та податкову систему на окремі райони Донецької та Луганської областей; висування незаконних вимог щодо перереєстрації підприємств та стягнення грошових коштів на користь окупаційної адміністрації Російської Федерації в окремих районах Донецької та Луганської областей; запровадження обігу російського рубля як єдиної валюти в окремих районах Донецької та Луганської областей; введення на підприємствах в окремих районах Донецької та Луганської областей так званого "зовнішнього управління", що означає де-факто їхню експропріацію; видання та визнання незаконних ідентифікаційних документів та реєстраційних знаків транспортних засобів в окремих районах Донецької та Луганської областей". 

проект закону

Кількість депутатів, зареєстрованих в залі, - 366.

Як передає УНІАН, коли депутати заблокували президію і трибуну парламенту і штовханина не припинялася, незважаючи на заклики першого віце-спікера ВР Ірини Геращенко, Турчинов увімкнув мікрофон в урядовій ложі і наголосив:

“Відбувається спроба заблокувати рішення Верховної Ради щодо визнання Росії агресором. І всі, хто це робить, працюють сьогодні на Росію, свідомо чи не свідомо”.  

Олександр Турчинов

Він почав закликати депутатів визначатися з голосуванням щодо того, який законопроект підтримати, але до нього підбігла Савченко і різко опустила мікрофон, не даючи йому змоги виступати далі. Вона вигукнула: “Це брехня!”. Наразі Турчинов залишив сесійну залу парламенту.

Нагадаємо, що сьогодні ж комітет розглядав законопроект та вніс деякі правки. Для порозуміння у Верховній Раді Парубій оголосив перерву та скликав нараду голів фракцій.

"Щойно прийняте рішення на засіданні голів фракції, що із законопроекту будуть виключені всі згадки про "Мінські домовленості".

Ігор Мосійчук, народний депутат

Odoo CMS - велика картинка

Тим часом до Верховної Ради стягують підкріплення правоохоронців.
Про це повідомляє Укрінформ.

Правоохоронці стоять щільними шеренгами по периметру будівлі парламенту в декілька рядів. У свою чергу активісти поводять себе мирно, їхня кількість не чисельна, але активісти ще підходять до основної групи. На площі перед парламентом ведеться трансляція засідання.

Біля Верховної Ради зі сторони оглядового майданчика чергують пожежники та медики.

Схожі публікації