В Україні дозволили жінкам працювати на важких роботах

Набув чинності наказ про скасування професійної дискримінації жінок

Про головне

Аліна Лісненко

18 січня набув чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України про скасування переліку шкідливих професій для жінок 

Про це повідомляє Громадське з посиланням на прес-службу МОЗ.

Перелік важких робіт та робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, уже не є дійсним. Набув чинності наказ МОЗ, що скасовує цей документ, йдеться у повідомленні відомства.

У МОЗ зазначають, що цей перелік був встановлений майже 25 років тому. Він складався з розділів, що об’єднують роботи з металообробки; будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи, гірничі роботи; геологорозвідувальні і топографо-геодезичні, роботи з видобутку нафти і газу; чорна та кольорова металургія; ремонт обладнання електростанцій і мереж, електротехнічне виробництво, виробництво абразивів радіотехнічне і електронне виробництво, загальні професії електронної техніки, професії хімічних виробництв, професії виробництв харчової продукції, тютюново-махоркове та ферментаційне виробництво, роботи на залізничному транспорті та метрополітені, автомобільному, морському, річковому транспорті, поліграфічне виробництво, сільське господарство.

У Міністерстві додають, що він суперечить національному законодавству, вимогам Євросоюзу, міжнародним зобов’язанням України з питань гендерної політики, а також не узгоджується із сучасним Класифікатором професій.

Також за цей час значно змінилися умови праці на підприємствах.

Дотримання вимог наказу контролюватиме Державна служба України з питань праці, йдеться у повідомленні.

Джерело фото

Схожі публікації