Угорщина вимагає юридичних гарантій щодо закону про освіту від України

Угорщина хоче для початку досягнення домовленості з угорською національною меншиною Закарпаття

Про головне

Аліна Лісненко

Угорщина вимагає від України юридичних гарантій, що застосування нового закону про освіту почнеться після досягнення домовленості з угорською національною меншиною Закарпаття

Про це заявив голова МЗС Угорщини Петер Сійярто під час чергової зустрічі щодо освітнього закону, передає Європейська Правда.

"Україна не повинна вводити в дію закон про освіту, доки вона попередньо не узгодила його з представниками угорської нацменшини. Обіцянок недостатньо, нам потрібні юридичні гарантії". 

Петер, Сійярто, голова МЗС Угорщини

За словами Сійярто, це питання є справою не лише України та Угорщини, адже, ухваливши освітній закон, "Київ порушив найважливіші основні міжнародні стандарти захисту меншин".

Міністр зазначив, що позиція Угорщини "повністю збігається з очікуваннями Європейського Союзу та Ради Європи", і Угорщина хотіла би знайти рішення, сприятливе для закарпатської угорської громади.

За словами Сійярто, міністр закордонних справ України Павло Клімкін пообіцяв почати відповідні консультації, але в той же час угорський уряд вимагає юридичних гарантій.

"За відсутності правових гарантій Угорщина зберігає своє рішення блокувати всі існуючі міжнародні ініціативи України в рамках Європейського Союзу і НАТО". 

Петер, Сійярто, голова МЗС Угорщини

Джерело фото

Схожі публікації