У Нацбанку хочуть відмовитися від усіх монет окрім 50 копійок

Українці майже припинили користуватися монетами дрібних номіналів

Про головне

Аліна Лісненко

Національний банк України планує відмовитися від випуску монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок

Про це повідомила прес-служба НБУ, передає Тиждень.

Нацбанк вже підготував проект постанови "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів".

Національний банк України розглядає можливість оптимізації обігу монет дрібних номіналів та пропонує запровадити в Україні механізм заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків за товари (роботи, послуги), йдеться у повідомленні.

Нацбанк наголошує, що монети дрібних номіналів майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги.

На сьогодні в обігу перебуває 12.9 млрд. шт. монет, у тому числі номіналами 1 коп. – 2.4 млрд. шт., 2 коп. – 1.4 млрд. шт., 5 коп. – 1.9 млрд. шт., 10 коп. – 3.8 млрд. шт., 25 коп. – 1.7 млрд. шт., 50 коп. – 1.2 млрд. шт. та 1 грн. – 0.5 млрд. шт. Основні споживачі монет − торговельна мережа, заклади громадського харчування, громадський транспорт, аптеки, відділення Укрпошти, організовані та неорганізовані ринки, додають в НБУ.

У Нацбанку підкреслили, що запровадження правил заокруглення не матиме жодного впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни індивідуальних товарів.

Наприклад, якщо купувати лише одиницю товару, припустимо, ¼ частину хліба вартістю 3.14 грн., то покупка буде заокруглена до 3.10 грн. у бік покупця. Аналогічно 1 пляшка мінеральної води вартістю 8.14 грн. буде заокруглена до 8.10 грн. в бік покупця, 1 літр молока вартістю 17.69 грн. − до 17.70 грн. в бік продавця, ½ батона вартістю 4.36 грн. − до 4.40 грн. в бік продавця, cірники (1 коробочка) вартістю 0.39 грн. заокруглюється до 0.40 грн. в бік продавця. 1 пачка кам’яної солі вартістю 6.59 грн. заокруглюється до 6.60 грн. в бік продавця, підсумували у НБУ.

Джерело фото

Схожі публікації