Розслідування у Приватбанку: збитки складають близько $5,5 млрд - НБУ

НБУ найняв для аудиту компанію Kroll

Про головне

Ярина Боринець

У 2016 році Приватбанк став об'єктом фальсифікацій та шахрайських дій - напередодні націоналізації

Таким чином банк поніс збитки розміром $5,5 млрд, повідомляє Громадське з посиланням на Національний банк України. Банк найняв аудиторську компанію Kroll, яка повідомила результати свого розслідування.

"Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що ПАТ Приватбанк було об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків щонайменше в розмірі 5.5 мільярдів доларів США. Про це йдеться в результатах розслідування, представлених Національному банку України".

Національний банк України

До націоналізації у грудні 2016 року 75% корпоративного кредитного портфелю було видано 36 позичальників, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Більшість із них не погашаються та є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в $5,5 млрд. Детективи дійшли висновку, що протягом декількох хвилин після отримання кредиту, кошти відразу перераховувалися на користь декількох осіб.

"Обсяг операцій та швидкість їх проведення (упродовж кількох хвилин між операціями), відсутність обґрунтованого економічного зв'язку між особою, що погашає кредит, та початковим позичальником, а також широке використання офшорних компаній спеціального призначення (SPV), свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів та інших стейкхолдерів".

Національний банк України

Всі ці схеми генерувала і реалізовувала окрема структура всередині самого ПриватБанку.

Джерело фото

Схожі публікації