Росія призупиняє меморандум про безпеку польотів у Сирії, підписаний із США

Москва закликала Радбез ООН провести надзвичайне засідання для обговорення ситуації

Про головне

Оксана Чорна

Таке рішення країна ухвалила після того, як сили коаліції, яку очолює США, збили сирійський військовий літак

Російська сторона припиняє дію меморандуму про запобігання інцидентам і забезпечення безпеки польотів авіації в ході операцій в Сирії, підписаного з США. 

Про це йдеться в спеціальній заяві МЗС Росії, повідомляє BBC.

Москва закликала Радбез ООН провести надзвичайне засідання для обговорення ситуації. Своє рішення Росія ухвалила після того, як сили коаліції, яку очолює США, збили військовий літак сирійських ВПС. Інцидент стався неподалік від міста Ес-Саура в провінції Ракка.

Згідно з заявою Сирії, збитий літак виконував бойове завдання проти екстремістського угрупування "Ісламська держава". Дамаск попереджає, що інцидент матиме небезпечні наслідки для боротьби з тероризмом.

У свою чергу американські військові стверджують, що сирійський військовий літак скинув бомби неподалік від повстанців, яких підтримує Америка, після його збив літак ВПС США. У заяві, яку цитує Reuters, йдеться, що винищувач був збитий в рамках "колективної самооборони сил, які є партнерами коаліції".

У російському МЗС заявили, що в ніч на 7 квітня США завдали удару по сирійських урядових військах, використавши як привід ситуацію з хімінцідентом в провінції Ідліб.

7 квітня ВМС США з акваторії Середземного моря завдали удару крилатими ракетами "Томагавк" по сирійській авіабазі "Шайрат" в провінції Хомс. В результаті знищили як мінімум 9 літаків сирійських ВВС.

Цей удар відбувся після хімічної атаки в сирійському місті Хан-Шейхун в провінції Ідліб, жертвами якої стали 89 людей, включаючи дітей. У застосуванні хімічної зброї звинувачують режим Башара Асада. Сирійський президент звинувачення на свою адресу відкидає.

Джерело фото

Схожі публікації