"Репортери без кордонів" засудили переслідування журналістів у Білорусі

Країна займає 153-є місце зі 180 країн у рейтингу свободи преси 2017 року

Про головне

Оксана Чорна

Близько 100 незалежних журналістів і блогерів заарештували в Білорусі під час загальнонаціональних антиурядових протестів у березні  

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" 24 серпня засудила переслідування незалежних журналістів в Білорусі, звернувши увагу на тривалі судові процеси над п’ятьма журналістами.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

В організації вказали, що Станіслав Івашкевич, Алесь Силич, Марія Арцибашава, Катерина Андреєва і Сергій Ковальов, які є кореспондентами телеканалу Белсат ТV, були змушені втекти до сусідньої Польщі, бо були звинувачені в роботі за іноземні ЗМІ без акредитації та в "незаконному виробництві медіаконтенту".

Правозахисники зазначили, що журналісти Белсат ТV стали цьогоріч головними "жертвами переслідувань", проти яких загалом було відкрито щонайменше 26 проваджень зі штрафами на суму понад 10 тисяч євро.

"Ми засуджуємо цю нову хвилю судових процесів, яка має єдину мету – залякати журналістів і змусити їх підкорятися тиску влади. Ми закликаємо білоруський уряд припинити систематичне судове переслідування незалежних журналістів".

Йоганн Біх, голова відділення "Репортерів без кордонів" у Східній Європі та Центральній Азії 

В організації додали, що офіційний Мінськ, заборонивши відкриття Белсат ТV офісу у Мінську, сам змусив кореспондентів працювати без акредитації, що і стало підставою для переслідування.

Журналіста Кастуса Жуковскі штрафували найчастіше – 17 разів, на понад 5000 євро за останні три роки. І тепер йому загрожує конфіскація активів через неможливість сплатити таку суму, вказують правозахисники.

Близько 100 незалежних журналістів і блогерів заарештували в Білорусі під час загальнонаціональних антиурядових протестів у березні. "Репортери без кордонів" заявили, що влада побоюється, що після річної перерви почнуться нові протести, і, ймовірно, у такий спосіб намагається перешкодити незалежним ЗМІ висвітлювати події.

Білорусь займає 153-є місце зі 180 країн у рейтингу свободи преси 2017 року.

Джерело фото

Схожі публікації