НАБУ звинуватило регулятора з тарифів у завищенні цін на електроенергію

Антикорупційне бюро розслідує дії членів НКРЕКП у затвердженні формули Роттердам+

Про головне

Оксана Чорна

НАБУ направило до суду ряд клопотань, якими просило допустити детективів до банківських документів Центренрего та Дніпроенерго  

Національне антикорупційне бюро розслідує дії членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, які затвердили формулу щодо визначення оптової ціни електроенергії, відому як Роттердам+.

Про це йдеться в рішеннях Солом'янського районного суду Києва від 10 липня, передає Новое Время з посиланням на Liga.net .

Досудовим розслідуванням встановлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генеруючих компаній, навмисне, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, в січні-березні 2016 року під час розробки порядку формування оптової ринкової ціни (Роттердам +) забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Таким чином, вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії на оптовий ринок, йдеться в ухвалі суду.

НАБУ направило до суду ряд клопотань, якими просило допустити детективів до банківських документів Центренрего та Дніпроенерго для перевірки обґрунтованості затвердження формули Роттердам +.  

При цьому суд відхилив всі клопотання НАБУ.

Нагадаємо, що в березні 2016 року НКРЕКП затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, по якій ТЕС продають електроенергію на ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Згідно з цією методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою "вартість вугілля в порту Роттердам + вартість його доставки в Україну".

Джерело фото

Схожі публікації