Чому у Чернівцях люблять музику, але молодим музикантам у місті важко?

Інтерв'ю з чернівецьким музикантом Олександром Мельником

Люди

Вадим Герман

Олександр Мельник – музикант, який знає внутрішню кухню творчих Чернівців. Його виступи не закінчуються у барах – він грає на літературних вечорах і квартирниках. В Олександра багато класних ідей, які ще не реалізовані у місті. В інтерв'ю Weche Мельник розповів, як пишеться музика, чого не вистачає чернівецьким молодим виконавцям і чи можна заробляти на музиці.

Odoo CMS - велика картинка

Ти вчився у музичній школі чи ти самоучка? Як взагалі взяв до рук гітару?

Ну знаєш, співав у хорі, проте нічого особливого мені це не дало. А ось коли брат грав на гітарі – почав заздрити і самому захотілося.

Коли ти почав виступати? Де і до якої аудиторії тобі приємно виходити?

Почав грати у школі. Любив і люблю виступати будь-де. Мені потрібна чуйна аудиторія, коли відчувається фідбек. Буває, що людям не надто цікаво, тоді у повітрі помітна напруженість. Зате відчуття аудиторії, взаємодія з нею допомогає грати. Насправді, у нас небагато місць для виступів, в основному "Depo't" і "VYO". Зрозуміло, що треба рухатися далі, тому ми плануємо підібрати репертуар для нових місць.

Ти граєш тільки авторські пісні чи кавери також?

Виступ ділиться на три сети: два – кавери, останній – авторський.

Ти маєш альбоми? Плануєш щось випускати?

Ні, альбому немаю, але планую. Просто не знаю коли, все залежить від часу. Матеріалу занадто багато, вистачить на кілька альбомів. Зараз нічого не можу сказати: скільки пісень, коли, але все буде.

Odoo CMS - велика картинка

З кимось фітуєш? Фіт класна річ? (спільна робота з кимось, - авт.)

Дивлячися з ким. Розумієш, я сам хочу отримувати задоволення від співправці. Думаю фітанути з Мейсоном, репером. От це було би непогано. Кілька ідей є у пріорітеті, але поки що я їх відкладаю. Зараз усі сили витрачаю на сольну творчість: записую щось нове та хочу зняти кліп.

Як відбувається запис пісні: музика-текст чи текст-музика?

Завжди спочатку пишу музику, потім текст. Виходить, що я відштовхуюся від ритму, а коли маю текст, то навіть не уявляю, як він буде звучати. У цьому і фішка: текст можна зачитати під чужий мінус, можна взяти вірші і накласти на якусь музику, проте чи буде це класно? Навіщо тоді взагалі щось робити?

Чого не вистачає у Чернівцях для повноцінної діальності музикантів та їх розвитку?

Немає майданчиків для виступів. Якщо ти - народник, то виступаєш в Академічному палаці. Якщо ти "трушний", то виступаєш перед людьми у будь-якій ситуації. Золотої середини немає. Звичайно, плацдармом для здобуття імені можуть бути літературники або квартирники, але немає постійної організації.

На Буковині є команди яким би ти віддав творчий респект?

Раніше була група "Blackbox", яка мені подобалася. Але зараз, щоби я когось слухав – то ні. Немає просто такого, щоби мені заходило.

Odoo CMS - велика картинка

Сам грав у групі, плануєш зібрати?

Так, грав у школі. Це було непрофісійно, але з цього і почалися виступи. Спочатку була одна команда без назви – хлопці просто грали. В один момент вони розпалися. Тоді ми вирішили зібрати свою групу "Exting" – старі люди, проте нові ідеї. Зараз хочу створити щось у стилі регі – мелодійно, ритмічно, гарно, аби качати головою і відпочивати.

Як ти надихаєшься на творчість? Байтиш когось?

Дивлюся на світ очима мізантропа: бачу всі недоліки світу, його негатив. Мене це заставляє писати, розповідати про погане. Якщо світ хворий морально, чому мовчати? Про гріхи теж потрібно вміти говорити, адже вони існують. Якщо говорити про байт (використання чужого стилю, – авт.), то я категорично проти. Оригіналість! І тільки оригінальність!

У Чернівцях попиту більше на музику чи поезію?

Мені здається що музика більше для народу. Розумієш, вірші можуть заходити не всім. І не тільки через текст та мотив, а через монотонність. Типу виходить чувак і розповідає. Це класно, але може набриднути. А ось музика у цьому плані векторна: ти можеш грати одну пісню два-три рази і все одно люди хочуть слухати далі. Ті же літературні вечори: приходять поети – декламують, приходять музиканти – грають. Я знаю, що поезія може бути надзвичайно гарною, але не завжди можна вникнути у неї. А ось бахаєш ти гітарний риф і все – публіка тебе обожнює. Їй просто по душі мелодія, вона засідає у голові.

Odoo CMS - велика картинка

У Чернівцях є фестивалі на яких би ти хотів грати чи вже грав?

Хотілося би зіграти на "Обнові", але тільки ввечері. Удень це було би не так драйвово, а ось ввечері чи вночі фарби змінюються і атмосфера стає домашньою. Не знаю, можливо, ще на "Руті" зіграв би.

Чи можна зараз у Чернівцях заробити на музиці?

Тут все залежить від твоєї натури. Якщо ти ганяєш барами, виступаєш за гроші перед різною аудиторією – тоді так. Я, наприклад, так не можу. Мені потрібна комунікація з людьми, відчувати їх. До речі, багато чого вирішує репертуар. Якщо ти виконуєш хіт, особливо англійською – це завжди подобається людям. Однак авторські пісні на любителя –  зайде чи не зайде. Головне правильно розкласти пріорітети: або ти граєш у ресторанах чи пабах і заробляєш гроші, або ти граєш своє і розвиваєшся як музикант. У будь-якому випадку, якщо ти чогось хочеш, то роби це!

Спілкувався Вадим Герман

Фото з архіву Олександра Мельника

Схожі публікації