Рецензія на стрічку "Таємне життя пінгвінів"

Няшне фентезі про дорослішання, нові відкриття на вражаючу літню пригоду

У центрі подій - історія четвертокласника Аоями. Він - найрозумніший учень у класі. Щодня хлопець скрупульозно вивчає кожен клаптик довкілля, занотовуючи нові відкриття у щоденник. Одного разу його науковий підхід дає збій: те, що відбувається навколо, не піддається логіці. Неподалік від міста виникає гігантська океанічна сфера. В околицях бродять величезні ящури. Медсестра Юдіко випускає пінгвінів з банок газованої води. Аоямі прийдеться з’ясувати причину аномалій, відправившись у захопливу та небезпезпечну мандрівку. У цей момент очікуєш на пояснення закадрового голосу: "Протагоніст, високоактивний соціопат, який знудився від рутини, палко вистрибує на вулицю у стильному пальто". Будьте ласкаві подати вільний кеб, сір. Ватсон, пригоди почались!

Доки Хаяо Міядзаки займається новим проектом, японські аніматори продовжують популяризувати вітчизняну анімацію. Водночас промоутери не цураються наліпити слоган на постер а-ля "Фанатам Міядзакі однозначно сподобається". Вдалий маркетинговий хід. Тригер - те, що треба. За кордоном публіка точно знайома з творами легендарного автора. Згадка студії "Ghibli" гарантує першокласну якість. До того ж не так давно підтягнувся Макото Сінкай. Завдяки аніме "Твоє ім’я" він прославився на весь світ. До України все частіше добираються дивовижні тайтли. Хоча з озвучуванням і перекладом не завжди все супер, індустрія не стоїть на місці. Ситуація стає дедалі кращою. Все залежить від підтримки глядача. Чим більший бокс-офіс, тим частіше прокатник завозитиме шедеври.

"Таємне життя пінгвінів" приємно сприймається на слух. Цікаво, що на офіційних ресурсах виставлений японський трейлер. Come on! Навіть дистриб’ютор посилається на оригінал. Тим більше RuTube (!!!) є локалізоване відео, що відкриває якраз таки логотип MMD. Чудеса!

Сценарій базується на романі Тіміхіко Моріні "Пінгвіняче ралі". Українські локалізатори вирішили додати таємничості. Чи банально підрізали переклад?

Починається investigation. Воно там все закрутилось-завертілось: екшен, магія, Юдіко ледь не кастує як у "Наруто". Коротше, ви зрозуміли, що Аояма подорожує з друзями. Їхні характери прописані непогано. Однак більше запам’ятовується місцевий розбишака. З ним відбулися значні зміни протягом фільму, внаслідок чого він реально засвоїв життєвий урок.

Товариші ж потрібні для дивакуватих любовних сплетінь. Тут фільмам про школу є чому повчитися. Аояма і його друг щось відчувають до спільної подруги. Паралельно Аояма думає: "А може одразу замутити з медсестрою?". Дівчинка, вочевидь, теж має власні емоції на цей рахунок. Ось так от! Нагадаю, що ця компашка має подолати тяжкі випробування, аби наприкінці кардинально змінитися. Тільки не забувайте про пінгвінів, у яких свій двіж. Наприклад, вони кумедно гепаються по підлозі.

Протягом подорожі Аояма дорослішає, виходить за рамки власного світу. На перший погляд, ненав’язливий сюжет вмить занурює глядача у метафізичні конфлікти. В аніме часто піднімається тема сексуального дорослішання. Для японців це особлива тема. Хоча іноді її прояви виглядають насторожуючими. У “Таємному житті пінгвінів” все в рамках пристойності.

Під кінець історія насичується сюрреалізмом. Місцями з вуст головного героя проскакує science fiction. Автори старанно дотримуються концепції розумника Аоями, який пояснить найдивніші дива.

"Таємне життя пінгвінів" - це неймовірно мила і прикольна історія. Головний герой -  геній, теоретик, авантюрист. Він виміряє будь-який феномен вздовж і впоперек. Розв’яже складну задачу і… звісно ж порозмірковує про груди. Стрічка йде майже дві години. При цьому нудьгувати аж ніяк не прийдеться. Напркилад, нещодавній тайтл "По той бік океану" іноді провисав під час оповіді. Це дуже круто, коли український прокат кілька разів на рік радує зразковим аніме. Фанати будуть у захваті.

Аніме - це чудова альтернатива голлівудським мультикам. Пасуватиме як поціновувачам, так і для перегляду у колі друзів чи сім’ї. Дорослим він сподобається не тільки завдяки ледь не філософським роздумам про цицьки і  жартикам +18. На першому плані - емоції, діалоги, химерна історія, закручена оповідь. Батькам буде цікаво заглибитись у переживання дітей. Загалом, з рейтингом фільму складно визначитись. Наш "0+" не підходить по сенсовому навантаженню. Все ж таки малеча не второпає до кінця, що відбувається. А от школярі запросто.