Рецензія на стрічку "Небезпечний бізнес"

У яке відрядження запроторите цього разу? Прямісінько у бедтріп!

Нігерійський іммігрант Гарольд (Девід Ойелоуо) працює у невеличкій американській фармацевтичній компанії, яка навчилася випускати марихуану в таблетках. Оскільки ця розробка незаконна, дослідне виробництво знаходиться в Мексиці (ну а де ж іще), а Гарольд є куратором цього дочірнього картелю. Перед черговою поїздкою на південь хлопчина дізнається, що його боси Річард і Елейн (Джоел Едгертон і Шарліз Терон) планують продати фірму і звільнити всіх співробітників. Враховуючи те, що Гарольд і без того по вуха в боргах, він вирішує імітувати своє викрадення у Мексиці і виманити у начальників якомога більшу суму. Тим часом з'ясовується, що мексиканський наркокартель зацікавлений у таблетованій «травичці», і що гангстерам необхідний палець Гарольда, щоби викрасти формулу препарату. Поки безсердечні бізнесмени вирішують, чи варто платити за співробітника, який більше не потрібен, мексиканці розшукують нігерійця, щоби викрасти його по-справжньому.

Складається враження, що фільм обіцяє з першого ж кадру нестримний екшн, але це не так. На майже дві години хронометражу приходиться тільки декілька сцен. Решта часу присвячена діалогам, а точніше стандартним вербальним конфліктам “що, кого як і по якій ціні пиляти”. На роль кого підходить тільки бідолаха Гарольд.

Акторський склад малобюджетної стрічки вражає. Тут і еталонна злодійка усіх часів Шарліз Терон, і молодший брат режисера Неша Едгертона Джоел, who can do both (він водночас і класний режисер, і непогано впорався зі своєю роллю), і кінематографічний дебют Періс Джексон, доньки Майкла Джексона.

Шарліз Терон, як справжня ікона кінематографа, не шукає ролей, що будуть їй по душі. Вона винайшла набагато простіший рецепт: стань продюсером фільму, і матимеш що завгодно. Цього разу атомна блонда грає збочену, егоїстичну і мегазвабливу леді. Її пристрасть - це бізнес. І, на відміну від численних впливових коханців, його вона нізащо не покине.

Чи тягне Елейн сюжетну ковдру на себе? Аж ніяк. Кіно постає багатогранним дійством, де кожному герою приділено достатньо часу для розвитку. Наприклад, найманець, якого послали рятувати Гарольда, постійно картає себе філософською драмою буття і компромісом поступки зла на благо. А бос-наркодилер страждає від параної і фанатіє від власних вікторин по улюбленому гурту. Якби не ці всі наркотики, перестрілки і відмивання грошей, сидів би він на якомусь музичному каналі і тероризував глядачів.

Без гумору стрічки такого жанру не можуть існувати, тому йому слід приділити окрему увагу. Із самого вступу фільму заграє тонкими нотками шедеврів Гая Річі, плавно переходячи до цинізму кримінального світу і всілякого збочення у головах його ватажків. Відсилаючи до культового кіно, режисер використовує цю паралель, щоби розкрити власний погляд на вже звичні для кінематографу речі. Виглядає це доволі цікаво і неочікувано. Крім того, окремі геги не можуть не радувати, що плюсує позитивні враження.

Шкода, що режисеру не вдалось гармонійно наповнити оповідь гумором, оскільки без невід’ємного елементу вона втрачає свою бомбезність. А ще й діалоги іноді провисають, і глядач цілком може засумувати під час сеансу.

Історія стартує дуже жваво, розмірковуючи про роль добряка у суворому світі безчесного бізнесу. Навіть наштовхує нас на думку про те, чи справді Гарольд є милою і беззахисною жертвою корпоративних босів. А може він тащиться від своїх злочинних буднів? Не слід забувати, який він захотів провернути план, аби здобути ніби належне йому. Не все так просто, як здається на перший погляд.

Знову ж таки, режисер, на жаль, лишень поверхенево пройшовшся по цим тезам. Як би ж Неш Едгертон заглибився в амбівалентність перипетій, сюжет просунувся б на сто очок уперед.

Насправді дуже складно оцінити дану стрічку, не враховуючи деяких вагомих фактів. По-перше, "Небезпечний бізнес" є малобюджетним продуктом. Це означає, що ентузіазм знімальної групи заряджав процес набагато ефективніше, ніж вливання коштів. По-друге, Неш Еджертон поки що не має достатньо досвіду у режисурі, тож йому необхідно було вкластися по-повному, щоби затягнути глядача у вир комедійного криміналітету. Тим паче "Небезпечний бізнес" - це його друга повнометражна стрічка.

Тож Неш ще обов’язково потішить глядачів першокласними роботами, тому що його другий фільм вийшов класним і драйвовим.