Рецензія на стрічку "Людина-мураха та Оса"

Легка і прикольна комедія, щоб перевести дух після мегадраматичних "Месників"

Жанр: фантастика, бойовик,
У головних ролях: Пол Радд, Еванджелін Ліллі, Майкл Даґлас, Майкл Пенья, Мішель Пфайффер, Лоуренс Фішборн, Ганна Джон-Кеймен, Волтон Гоггінс, Джуді Грір
Режисер: Пейтон Рід

Після подій "Протистояння" Скотт Ленг (Пол Радд) перебуває під домашнім арештом за участь у махачі на боці Капітана Америка. Однак раптово він отримує дуже важливе завдання від Хенка (Майкл Дуглас): Скотт із його дочкою Хоуп (Еванджелін Ліллі) повинні врятувати Джанет (Мішель Пфайффер), яка не може вибратись із квантового виміру протягом десятків років.

На зміну епічній "Війні Безкінечності" прийшла лайтова літня комедія. Перший фільм про Людину-мураху, який студія планувала зняти дуже давно, не міг відзначитись злагодженою логікою подій, проте новий формат для кіновсесвіту, контраст розмірів подій на екрані, став характерною рисою зйомок Людини-мурахи. Ювілейний фільм Марвел ніби натякає на те, що немає сенсу сумувати після драматичної кінцівки попереднього фільму, тому що герої точно виплутаються із халепи. Стрічка "Людина-мураха та Оса", скрізь пронизана гумором, водночас як відсторонена від попередніх подій, так і дає зав’язку для фільного акорду епопеї від Марвел. Сюжет доволі простий і передбачуваний, однак більшого для подібного проекту і не треба.

У першому фільмі Скотт виглядав доволі незграбно, начудив багато безглуздих дір в історію і ніби мав прокачатись перед зустріччю із суперклафікованим працівником супергеройської команди Хоуп. Однак у продовженні Ленг так і не відходить від свого образу, тому що він банально має доповнювати картину своїм амплуа дурника поряд із крутою Осою, яку неперевершено зіграла Еванджелін Ліллі. У її героїні і гаджети кращі, і трюки приголомшливі вона вміє робити, і взагалі виглядає більш привабливо у цьому тандемі. Усе це задля комедійного елементу і різноманітного екшену. Людина-мураха використовується для втілення всеможливих гегів зі зміною розміру. Така ідея ніби класно виглядає, однак у наших серцях Скотт Ленг так і залишиться чуваком, який вивалювався із автобусу перед Кепом. Він майже ніяк не розвивається як персонаж. Розкриття сімейних стосунків не рахується.

Взагалі, якими б персонажі не поставали перед глядачем, всі вони без винятку першокласно відіграні. Акторський склад справді вражає. Він автоматично підвищує ранг фільму.

Противників головних героїв достатньо, однак справжніми антагоністами їх складно назвати. Хоч вони і постійно надокучають протагоністам, та серйозної загрози не представляють. Ці лиходії на побігеньках більше нагадують сіру масу, що постійно з’являється як по сигналу для масовки у екшн-сценах. Центральна пляма у цьому місиві, Привид тільки у трейлерах виглядає загрозливо і таємниче. Насправді ж це черговий антагоніст-жвачка, якого втулили для підтримання стандарту кіно. Вона все ж таки має нормальну мотивацію, але як персонаж нудна, погано прописана і не відіграє значної ролі.

"Людина-мураха та Оса" - на подив сімейне кіно. Саме цей посил є першочерговим. У центрі сюжету зображені відносини Скотта та його доньки, Хенка, Хоуп та їхньої матері. Потім вже накладається шар драйвового екшену, який повністю задовольняє глядача. Фішка зі зменшенням і збільшенням знову витягує всі сцени. Плюс комп’ютерна графіка на рівні. Стрічка повністю вписується у рамки літнього блокбастеру і розряджає обстановку перед наступними серйозними проектами. По масштабам вона чимось нагадує Людину-Павука: тільки тепер історія від милого сусідства плавно перетікає у кам’яні джунглі.