Рецензія на фільм "Світ Юрського періоду 2"

Сміливо вийти за рамки минулого чи нахабно спаплюжити спадщину?

Жанр: фантастика, бойовик
У головних ролях:
Кріс Пратт, Брайс Даллас Ховард, Джефф Ґолдблюм, Джастіс Сміт, Джеймс Кромвелл, Тед Левайн, Тобі Джонс
Режисер: Хуан Антоніо Байона

З подій першого фільму проходить певний час. Внаслідок катастрофи «Світ Юрського періоду» вимушено закрили, однак тепер йому загрожує повне знищення - на острові пробуджується потужний вулкан. Влада вирішує, що краще не втручатися у природний хід подій і дозволили динозаврам там загинути. Втім Клер (Брайс Даллас-Ховард), яка раптово стала еко-активісткою, веде активну кампанію за їх порятунок й охоче переходить на пропозицію мільйонера Бенджаміна Локвуда (Джеймса Кромвелла) потайки вивезти з острова кілька його мешканців. Оуен (Кріс Пратт), двічі колишній Клер, з її легкої руки також приєднується до групи. Проте люди Локвуда очевидно замислили щось лихе…

Перша частина вийшла дуже вдалою, оскільки успішно об’єднала дві найвимогливіші тенденції: догодити критикам і фанатам серії. Як наслідок безліч позитивних відгуків і гора бабла у світовому прокаті. За таких умов студія з розробкою сиквела точно не забариться. У неї було вдосталь часу, щоби знову подивувати глядача. Чи вдалося їй повторити тріумф першої частини? Якщо коротко, основною метою знімальної групи було втілення ключового посилу усієї серії фільмів: "Хутчіш рятуємося, перебігаючи крізь цілий ряд локацій, бо нам гаплик від підступних і кровожерливих динозаврів". І ось цей легенький наліт копіпейсту спричинив ефект "щось пішло не так".

Перш за все розчаровує те, що фільм ну зовсім перестає дивувати. Ознайомившись із будь-якою частиною "Юркської франшизи", можна цілком впевнено передбачити усі кульмінаційні моменти чи сюжет загалом. Тут вам і неочікуване щасливе спасіння, і зловісні вчені, які щось начудили, але про них уже на середині хронометражу забуваєш, тому байдуже на наслідки і раптові міні-страшилки з динозаврами.

По-друге, локації, про які режисер гордо торочив, що їх багато, вони різноманітні, а тому головні герої не будуть увесь час сидіти на одному місці. Тобто нас чекає динамічний хід подій і карколомний екшн. Натомість у першому акті майже увесь спектр розваг закінчується, і ми залишаємося в оточенні маєтку Локвуда, яким гасає ультра небезпечний, спритний і хитрий динозавр, крутіший, ніж його хижак із першого фільму. Проте він менш оригінальний за його попередників з другої частини "Парку Юрського періоду".

Моторошна атмосфера "загадкового будинку" не працює належним чином, тому що усі ці фішки з дощами, жахаючими тінями і містичним скреготінням ми вже бачили достатньо разів. Тим паче у "Світі Юрського періоду 2" історія на рівень слабкіша, та й саспенс "уже не той".

Мотивацію і сюжетний стрижень головних героїв розписали доволі лайтово: Клер вже чомусь не мегазухвала ділова леді, а еко-активістка, яка кличе Оуена, щоби врятувати динозаврів, бо "кожен має право на життя" і "ми відповідаємо за тих, кого приручили". А він такий бив байдики осторонь, і хоп, уже приєднується до групи порятунку. Персонажі банально не розвиваються протягом оповіді і просто на автоматі відпрацьовують сценарій.

Ряд випробувань, який спіткає Клер і Оуена, взагалі ніщо, бо з кожної безвиході неодмінно знайдеться порятунок. Ексклюзивна пропозиція для небайдужих активістів. Так, це би прокатило, якби динозаврів показували не такими милими звірятками, а принаймні як у першій частині - лютими хижаками.

"Світ Юрського періоду 2" - це дуже блякла пригода, насичена нудним сюжетом і нецікаво прописаними героями: постійно захекана Брайс Даллас Говард і Кріс Пратт у ролі Кріса Пратта вийшли навіть гірше, ніж у попередній частині. На велике розчарування, старт літнього сезону блокбастерів вийшов доволі слабким. Тож невідомо, яких метаморфоз зазнає франшиза про динозаврів у майбутньому.