Рецензія на фільм "Соло. Зоряні війни. Історія"

Драйвовий космічний вестерн із блек-джеком, стріляниною, пограбуваннями і вечірками контрабандистів

Жанр: фантастика, бойовик
У головних ролях: Олден Еренрайк, Дональд Гловер, Емілія Кларк, Вуді Гаррельсон, Фібі Воллер-Брідж
Режисер: Рон Ховард

Черговий фільм комерційного конвеєру Dіsney успішно завезли до кінотеатрів. Цього разу спін-оф розповідає про становлення контрабандиста Хана Соло (Олдена Еренрайка) ще до всесвітньо відомої космічної епопеї. Нам покажуть легендарне знайомство Хана з Лендо Калріссіаном (Дональдом Гловером) і походження його прізвища-кликухи. Ну і звичайно ж ми не обминемо зустріч із Чубакою - незмінним напарником і вірним другом (Йонасом Суотамо).

Хан зі своєю подружкою Кірою (Емілією Кларк) закохано тиняються на планеті Кореллі. Вони мріють попри все вирватись із цього пропащого місця. Минають роки, і Соло опиняється у команді міжзоряного грабіжника Тобіаса Беккетта (Вуді Харрельсона), який пропонує йому небезпечну, проте неймовірно вигідну справу.

З тих пір, як "Дісней" почав трусити бабло з прибуткової і відомої франшизи, для босів стало очевидним, що без стрічки про Хана Соло обійтися точно неможливо. Цей проект потенційно прибутковий, та й попит на нього існує вже давно. Сценарій до фільму Джордж Лукас почав писати задовго до продажу серії. Втілити увесь задум покликали Філа Лорда і Кріса Міллера, які фантастично налажали і посварилися зі студією - їхні ідеї були занадто оригінальними і ставили під сумнів прибутковість фільму, що жадібний Міккі не міг дозволити. На той момент пройшло доволі багато часу, щоб констатувати значні проблеми усередині знімального процесу. На щастя, "Дісней" вчасно оговтався і зрозумів, що без рішучих заходів йому не бачити бажаних грошиків. Постановників витурили, а на їх місце покликали досвідченого Рона Говарда, який повинен був перезняти старий матеріал, і разом із новими розробками зліпити з цього класну і комерційно успішну стрічку. Варто відзначити, що не вперше із спін-офами у "Діснея" виникають проблеми. "Бунтар-один" свого часу також зазнав значних змін, які так чи інакше пішли йому на користь.

Проте за "Соло" боялись удвічі більше, оскільки, згідно з інсайдерською інформацією, фільм був дуже сирим навіть незадовго до самої прем’єри. Посунути дату "Дісней" ніяк не міг, адже всі промо-ролики вже заряджені, а відмова від зазначених планів тільки підтвердила би негаразди із фільмом, який без усілякого пафосу претендує на шикарні збори. Отож, глядач, передчуваючи щось катастрофічне, все ж із надією очікував на реліз стрічки.

Зрештою, на виході ми отримали крутий космічний вестерн із цільною структурою оповіді, типовими "я показово чхав на правила і закони" гангстерів, захопливими погонями і операціями. Звісно, що відчуття "ну чогось таки не вистачає" час від часу настигає глядача, однак розвиватись сумнівам не дають бадьорі екшн-сцени, жарти і дотепні діалоги.

Головного героя на подив загалу зіграв Олден Еренрайк, хоча глядачі робили ставку на більш схожих акторів. Крім того, на роль Хана Соло весь голлівудський менеджмент пропихав і своїх ставленників: Майлз Теллер, Джеймс Франко, Джек Рейнор, Скотт Іствуд, Анзель Элгорт, Джек О’Коннелл. Утім "Дісней" звик підбирати акторів, відштовхуючись від шкали свого дитсадівського crew для мюзиклів, тож отримайте і розпишіться. Хоча насправді Олден Еренрайк зміг добре впоратись із роллю молодого засранця: він уміру привабливий, але водночас йому трішки не вистачає харизми зрілого Форда.

Інші актори теж класно вписались у свої образи: няшка Деніель Гловер ідеально пасує для ролі молодого Лендо Калрісіена (він палкий, кмітливий і неймовірно спокусливий). Мати дроїдів, Емілія Кларк, втілила у Кірі усі ті характеристики, що нам прийшлися до душі у Хані, і приправила власним шармом.

Із сюжетом студія довго не парилась і видала нам типовий оріджин персонажа. Тобто фанати нарешті отримають канон - відповіді на всі питання, що мучили їх ще з минулого століття. Без раптових поворотів сюжету не обійшлось, але й мегатвістів не завезли.

Проте "Дісней" не був би собою, якби наприкінці не залишив простір для потенційних сиквелів: це ж можна зняти ще з десяток пригод про Хана, якщо глядачам зайде. У "Бунтар-один" не було подібної касової перспективи, оскільки він був ретконом (заповнював діру між подіями трилогій, підводячи історію до подій "Нової надії").

"Соло. Зоряні війни. Історія" - хоч і класичний за будовою фільм, проте мало скидається на перші чи на останні епізоди "Зоряних воєн". Налаштований за стандартами оріджину, йому водночас вдається видати неординарну атмосферу і персонажів, а також адреналінові сутички і винахідливий екшн. Одразу відчувається сором’язлива спроба режисера ненадовго відійти від офіційної парадигми, на якій ґрунтуються фільми мейн лайну, але при тому ж не відхилитись від курсу першості фінансового успіху над творчістю. Ледь помітну безликість героя поки що виправдовує його юність і палкий норов, однак у подальших проектах, якщо такі будуть, хотілося би побачити міцний стержень видатного героя.