Рецензія на фільм «Пригоди S Миколая»

Низькопробна експлуатація народного персонажа

Хлопчик Артем (Максим Лучак) зі своєю старшою сестрою Олею (Іванкою Бородай) і батьками (Машою Єфросініною, Пшемиславом Циприаньським) приїжджають у карпатське село. Вони поселяються у принагідній халупі. З якою метою? Цього сценарист не пояснив. Тому раджу і глядачам не паритися. За певних обставин батьки залишають дітей самих. Ось це вже виглядає дивно. Малечу вивезли у глушину і втікли… Ой, це вже інша історія. Коротше, доки старших немає, до будинку вривається підозрілий мужик у костюмі Святого Миколая. Виявляється, що грабіжника теж звати Микола. Найбезглуздіший збіг усіх часів.

Бюджет стрічки склав 38,2 мільйонів гривень, з яких 22,9 мільйонів виділило «Держкіно». На що пішла величезна сума? Постановка, графіка, реквізит, шрифти та ефекти – жалюгідні. Навіть кілька знімальних локацій не потребують стільки витрат. Незважаючи на те, що дійство відбувається у Карпатах, на загальних планах показують якусь ліву місцину. Вочевидь, щоби не спалити «лисі гори». Вбогий монтаж перетворив непридатну картину на криво зліплений колаж, додавши купу ляпів. А для чого перезнімати – і так зійде. Ще й поверх накладений дубляж доводить перегляд фільму до тортур.

«Ми намагалися допомогти аудиторії пройти шлях сприйняття Супер-Миколая від Святого до Супергероя і заявити про певну синонімічність цих понять у фільмі», – прокоментувала продюсер фільму Марія Каель. Так-так, нехай ті «Marvel» і «DC» морочиться з франшизами і героями. А ми на колінці за бюджетні кошти зліпимо власну пародію. Настільки дурного приводу підмазатися до хайпових коміксів ще ніхто не видавав.

Сюжет, очевидно, лінійний, передбачуваний і нудний. У сценариста настирливі рекламні інтеграції вийшли краще, ніж основні сцени. Окей, з «Держкіно все зрозуміло». Але для чого «Київстар» дає гроші на цей шлак?

Автори стрічки підрізали арку про боротьбу вигадливого хлопчика та бандитів-довбнів з «Один удома». Проте паскудні декорації псують увесь задум. Крім того, Кевін ретельно підготувався до вторгнення, розставивши справді круті та вигадливі пастки. Натомість протистояння Артема, Олі, їхніх друзів та Кабана виглядає дуже незграбно і натягнуто. Це не набір гегів, а повна лажа. У якийсь момент сценаристу стало лінь креативити, і малеча перемогла кремезного злодія сніжками. На цьому моменті вже змучуєшся пробивати facepalm.

Акторські роботи відповідають рівню фільму. Хіба один Василь Вірастюк намагається старанно виконати роль Кабана. Батьки не виходять за рамки образів. Вже у першому акті вони опиняються на другому плані. Повірте, краще би їх залишили. Основна увага приділяється дітям, які грають жахливо. Проте стає ще гірше, коли Максим Лучак починає перегравати. Чомусь у Голлівуду красти ідеї всі у нас майстри. Однак навчати акторському мистецтву ніхто не хоче. При чому виконавець головної ролі доволі талановитий. Просто у нас не дбають про якість. А потім усі скаржаться: «Чого індустрія на дні?!»

«Пригоди S Миколая» – це нахабна афера, у яку затягнули знаменитостей, щоби затягнути їхніх прихильників на сеанси. Це жахливе кіно, яке аж ніяк не назвеш сімейним. Вийшло щось на рівні бридкого «Ґрінча» (від творців мерчендайзингових вимагачів «Міньйонів» та «Співай!»). Навіть карикатурна версія «Лускунчика» від «Disney» виглядає привабливіше. Шкода, що лише вона цього року відповідає за святковий настрій. Дітям на «Миколаї» буде нудно. Дорослі кривитимуться від тупості та плагіату. Скоріше за все відріддя Семена Горова  крутитимуть до кінця року, а потім непомітно приберуть. Можна було не перейматися щодо розводу і зробити з букви S у заголовку повноцінний долар. Усім очевидно, для чого робилася ця стрічка. Свій бюджет фільм звісно ж не відіб’є. Проте «Держкіно» однозначно продовжить фінансувати збиткову халтуру. Благо, передноворічних прем’єр достатньо.