Рецензія на фільм "Месники: Війна нескінченності"

Зітріть хто-небудь пам’ять, щоб я міг знову побачити цей шедевр

Кіно

Дмитро Сидоренко

Неймовірно могутній і підступний Танос (Джош Бролін) нарешті здобуває потужний артефакт – Рукавичку Нескінченності. У неї він планує помістити камені вічності, щоб, натиснувши пальцями, втілити свій жорстокий і глобальний план. Усі герої, що з’являлись у попередніх фільмах франшизи, повинні об’єднатися задля порятунку усього сущого. Тож затягнувши рани старих конфліктів, команда намагається вигадати, як перемогти нездоланного титана.

"Месники: Війна нескінченності" – це динамічний танок сюжетних хитросплетінь і неперевершеної атмосфери, що охоплює усе дійство. Марвел личить моторошний і зловіщий настрій. Жодного розважливого вступу чи ретроспективи. Величезний архів послідовно і логічно поданої інформації, зібраний за вражаючі 18 фільмів студії Марвел, дозволяє режисерам не вагаючись запустити низку карколомних подій. Якщо інші фільми кіновсесвіту людини, далекі від основного стрижня історії, могла спокійно зрозуміти, то цього разу так не вийде. Без знання першоджерела непідготовлений глядач банально "не вдуплить", що відбувається на екрані.  

 
 

У плані картинки фільм демонструє не бачений розмах. Це справді must see виключно в IMAX. Іноді трапляються сцени із поганою графікою – тільки як виняток. Але фінальна битва повністю стирає будь-яку згадку про якісь там хиби. Постановка екшн-сцен виходить на новий, недосяжний для конкурентів, рівень.   

Взаємодія між улюбленими персонажами – це те, чого глядачі чекали з нетерпінням, починаючи від самого анонсу грандіозного кросоверу. Перші враження, жартики, суперечки, боротьба пліч-о-пліч – усе це (а ще з десяток варіантів) втілює мрії у реальність. Декілька років тому ми навіть не могли уявити про зустріч Вартових галактики із Месниками (свого часу такий задум був: Тоні Старк мав побачитись з Вартовими в одній із сцен після титрів). А зараз ця зустріч ніби у подарунковій обгортці прямісінько перед нами. Замість фанфар атмосферний саундтрек, який непомітно пронизує увесь фільм і забезпечує поглиблене сприйняття картини на підсвідомому рівні.

Odoo CMS - велика картинка

Очевидно, що вмістити безліч персонажів в одному фільмі є дуже складним завданням. У режисерів братів Руссо подібний досвід вже є (вони знімали "Капітан Америка: Протистояння", який хоч і мав удосталь недоліків і навіть халтурних моментів, але все ж направив подальший розвиток франшизи у потрібне русло). Незважаючи на минулі хиби, одна лишень поява старих добрих протагоністів стає суперепічною і викликає невимушене захоплення.

Найбільше екранного часу отримали Месники (зокрема, Залізна людина й Людина-павук) і Вартові, Тор, Капітан Америка, стосунки Ванди і Віжина, Доктор Стрендж. Трішки менше отримав Халк. Решта ж промайнула у декількох сценах і звісно ж у фінальній битві. Слід одразу проголосити декларацію крутості Капітана Америки: він нарешті перестав бути нудним качком. У фільмі Стів такий собі батя, який приходить, щоб розрулити ситуацію, наваляти ворогам і згуртувати народ для вирішального протистояння. Може це борода і нова зачіска так вплинули на Роджерса? 

Виділити можна і Тора. У третіх Месниках його образ нарешті сформувався повною мірою. Він є вдалим симбіозом кумедного добряка зі свого третього сольника і серйозного аса з перших двох.

Odoo CMS - велика картинка

Певно, одним із недоліків є так звані "стрибки" від однієї групи героїв до іншої. Ось ніби драйвова погоня переривається на діалог у Ваканді. А невдовзі ми знову повертаємося до неї.

Окрему увагу приділили Таносу. Це мегалюте зло, яке на сто відсотків впевнене у своїх благих намірах. Він справді спокійно і зосереджено розглядає масовий геноцид як єдине спасіння галактики. Зобразили титана просто неперевершено. Його складно ось так взяти і заклеймити злодієм. Могутня постать не є типовим цапом чи одноразовим негідником. Неймовірно, але у свій перший офіційний візит у кіновсесвіт Марвел Танос миттєво затьмарив усіх (усіх без винятку!) персонажів. Донедавна гігант таємничо існував десь у тіні (хіба що з’явився у камео у першій частині "Вартових" і сценах після титрів). Але це дрібниці. Ніхто не знав, яким його покажуть у третій частині Месників. Градус напруження сягнув піку.

Перше, що варто відзначити, – комп’ютерна модель антагоніста грає краще, ніж більшість акторів. Серйозно, навіть Роберт Дауні молодший ніби вже розслаблено позіхає під час зйомок. А от Танос навіть плаче реалістичніше, ніж інші герої у драматичних сценах. Його цілком заслужено можна вважати найкращим антагоністом кіновсесвіту Марвел. Пафосні анонси повністю збулися. Режисерам вдалось максимально розкрити особистість титана. Кожна дрібниця мотивації лиходія зрозуміла, причини, чому він не вбиває когось із героїв, теж. Помітні сліди сумніву, розпачу, люті і нездоланного бажання досягнути мети.  

Особливий акцент Ентоні і Джо Руссо зробили на стосунках Гамори і Таноса. Влучили точно у ціль. Такий хід дав сто очок уперед для розвитку титана.  

Odoo CMS - велика картинка

Гумор у стрічці – це чистий Марвел. Точніше, відкалібрований пул жартів (не надто вульгарні чи дурні), рівномірно розкиданий по всьому хронометражу. Самоіронія, сарказм, фансервіс, креативні ситуаційні приколи – усе вивірене із філігранною точністю. Ще ніколи фільми Марвел не були так збалансовані.

Хоча у деяких моментах мимоволі думаєш, що ось тут можна було б обійтись без чергового гону. Початок доволі драматичний, тож зухвалі закидони виглядають недоречно.

Однак приводи для застереження є. Незважаючи на цупку інтригу, четверта частина може або частково відвернути усі події, або видати передбачуваний і позитивний фінал. А на тлі незбагненної цікавості і глядацьких переживань це може невигідно обернутись для кіновсесвіту.

Odoo CMS - велика картинка

"Месники: Війна нескінченності" – це масштабна і неперевершена подія у світі кінематографу. Рівень напруги може зрівнятися хіба що із "Зоряними війнами". Під час перегляду аж переймає подих, а від кожного твісту аж пробирають дрижаки. Повірте, неочікуваних поворотів буде вдосталь, щоби глядач з’їхав згузду від шоку. Брати Руссо не збрехали, коли обіцяли показати раніше небачене видовище. Після перегляду емоції переповнюють усіх фанатів без винятку.   

Ми не знаємо, що станеться далі. Тому інтрига тільки розбурхує почуття, змушуючи поринути хоч у летаргічний сон до наступного року. Залишається надія, що Марвел не втратить наснагу і продемонструє щось більш видовищне і новаторське у наступній стрічці, яка і розставить усі крапки над і.

Дивився Дмитро Сидоренко

Схожі публікації