Рецензія на фільм «Ґодзілла ІІ Король монстрів»

Вражаюча франшиза з монстрами

Тенденція на розвиток успішних франшиз зводить Голлівуд з розуму. Після успіху «Marvel» кожна компанія намагається створити власний всесвіт із неймовірними істотами і поставити кіновиробництво на потік. «Legendary Pictures» теж планує сколотити прибуткову серію. Студія зробила вибір на користь гігантських монстрів. Такий всесвіт детально розробляти не потрібно. Показуй з фільму у фільм махач велетнів, вибухи, масові руйнування, вжалених панікою людей, які наче шкідливі комашки прагнуть відстояти своє право на існування.

Ми вже отримали сольники Кінг Конга та Ґодзілли у 2017 та 2014 роках відповідно. Останній є одним із найпопулярніших брендів японської поп-культури. Про нього різні автори зняли багато фільмів та мультфільмів на студії «Toho», власниці прав, та написали серії коміксів. Останній оригінальний фільм про монстра вийшов п’ять років тому. Режисер Гарет Едвардс розглядав його як завершений проект і залишив свій пост у 2016 році. Але студія, задоволена касовими зборами, запускає продовження. На місце Едвардса приходить Майкл Догерті. Він виступає за оновлення сюжету. Єдиним зв’язком із попередньою частиною виступає Дайсуке Серідзава у виконанні Ватанабе Кена.

Після нападу Ґодзілли на Сан-Франциско проходить кілька років. Аналізуючи трагедію, таємна організація «Монарх» розуміє, що древні чудовиська представляють неабияку загрозу планеті, з якою людство ще не стикалося. Її керівництво приймає рішення за будь-яку ціну встановити контроль над створіннями. Невдовзі стає відомо про існування 17 кайдзю, небезпечних монстрів. Тим часом працівниця «Монарху» Емма (Віра Фарміга) розлучається зі своїм чоловіком Марком (Кайлом Чандлером) через втрату їхнього сина під час заворушення у Сан-Франциско. Вона забирає доньку (Майллі Боббі Браун) із собою у Китай. Марк розчаровується і їде випивати на природу. А Емма довго працює над пристроєм, здатним налаштуватися на особливу хвилю і взяти під контроль чудовиськ. Несподівано група зрадників захоплює її винахід, плануючи звільнити всіх кайдзю і дозволити їм панувати на Землі.

Суть конфлікту стрічки стандартна для подібного жанру. Монстри є обличчям понівеченої і розгніваної природи. Головні герої мусять впоратися з її обуренням і досягти балансу між своєю расою та довкіллям. Ґодзілла – захисник людства, його провідник між первозданним світом та сучасною цивілізацією. Триголовий дракон Гідора – непідкорена і руйнівна стихія.

Сиквел «Ґодзілли» повторює головну помилку першої частини. Він пафосно нагнітає обстановку перед битвою монстрів у трейлерах. Однак у кінотеатрі глядачі будуть розчаровані, бо фільм не відповість очікуванням. Головний кайдзю починає активну діяльність хіба після першого акту. До цього весь час вас буде нудити від метушні людей. Як негідники, так і протагоністи не мають адекватної мотивації, вирішують проблеми безглуздо, не можуть похвалитися прописаними характерами. Антагоніст у виконанні Чарльза Денса настільки картонний, що у другій половині фільму глядач облишить спробу запам’ятати його ім’я і називатиме персонажа Тайвіном Ланістером.  Не дратує лише Майллі Боббі Браун, яка виконала роль у серіалі «Дивні дива». Між іншим, вже 4 липня виходить 3-й сезон серіалу.

На весь хронометраж у дві з половиною години є дві побічні сутички і одна масштабна битва Ґодзілли проти Гідори. Хоча японці присвятили їй цілий фільм. Проте у них там ціла епопея про монстра, тож без належної підготовки у ній розібратися не реально. Із оголошених 17 кайдзю сиквел показує Мотру, Родана і Гідору, залишаючи потенціал для продовження, запланованого на наступний рік. Добре, що принаймні після першого кадру з Ґодзіллою сцену не обриває темний екран. Оригінал таким чином обламав безліч фанатів.

Графіка і дизайн монстрів сягнули високої планки. Ось тут видно, що бюджет у 200 мільйонів доларів освоєний відповідально. Шкода, що навіть його левової частки не вистачить для демонстрації розмаху дій кайдзю. Тому сутички відбуваються вночі під покровом дощу чи вдень при піщаній бурі. Водночас погодні умови і тематичні композиції створюють необхідну лячну атмосферу. Також у більшості випадків чудово видно дрібні елементи зовнішності монстрів, їхні комбо. Операторська робота та постановка не підвели. Крім того, хардкорним фанатам Ґодзіли прийдуться до душі численні відсилання до першоджерела, які режисер розкидав по всьому фільму: японські мелодії, мораль, алюзії на класичне мистецтво.

«Ґодзілла ІІ» вийшов класним атракціоном. Але навіть перші «Трансформери» вприскували значно більшу дозу розваги. Звісно ж до того, як серія скотилась у безупинний нудотний екшн.

Від кіновсесвіту «Legendary Piсtures» хочеться зрозумілого тлумачення його міфології, чіткої побудови основної історичної лінії, що пронизуватиме всю франшизу, розкриття персонажів, експериментів у рамках жанру.  На черзі легендарна сутичка між Кінг-Конгом та Ґодзіллою від режисера Адама Вінгарда. Тож вона має витиснути максимум зі штовханини культових велетнів.  До речі. у «Ґодзіллі» є сцена після титрів.