Рецензія на фільм «Брати Сістерс»

Original western made in France і трішки в Іспанії

Комедія «Брати Сістерс» знята за мотивами однойменного роману канадського письменника Патріка Девітта. У 2011 році актор Джон Сі Райлі викупив права на екранізацію книги і прибрав собі одну із центральних ролей. За кермо поставили Жака Одіара, який отримав Срібного лева за кращу режисерську роботу на 75-му Венеційському кінофестивалі. Одіар став співавтором сценарію. Тож «Брати Сістерс» – це дебютне англомовне кіно для нього.

У центрі подій – Америка доби золотої лихорадки. Брати Чарлі (Хоакін Фенікс) та Елі (Джон Сі Райлі) працюють мисливцями за головами. Одного разу старий бандит Командор відправляє їх на пошуки хіміка Германа Ворма (Різа Ахмеда). У нього є унікальна формула розчину, що виявляє золото у річці. До Сістерс приєднується детектив Джон Моріс (Джейк Джиленхол). Він має вивести вбивць на Ворма.

Акторський склад – це справжнісіньке диво. На кастингу вдалося відібрати талановитих і колоритних чоловіків, які ідеально вписалися у свої роль. Хоакін Фенікс віртуозно міняє образи. Цього року він встиг засвітитися у ще одному авторському кіно «Не хвилюйся, він далеко не піде». А у 2019 йому випаде нагода зіграти культового персонажа Джокера. Зйомки вже завершені. Залишився постпродакшн. Чарлі у виконанні Хоакіна вийшов жорстоким комедіантом-алкоголіком, який постійно наривається на неприємності, вихваляється перед старшим братом та агітує за сексуальний хаос – те, що треба для підготовки до партії відчайдушного клоуна.

Компанію Феніксу склав Джон Сі Райлі, який на додачу виступив продюсером картини. Його Елі є смиренним моралістом, який служить оберегом родинної карми. Сором’язливий здоровило прагне покінчити з небезпечними справами та віднайти спокій. Він змалку витягував брата з негараздів, і зараз аж ніяк не тішиться стагнацією його божевілля. Сценарист скрупульозно розкриває образи братів, дозволяє відчути «хімією» між ними, грається на контрастах. Наприклад, для гульвіси Чарлі вбивства – це забава. Практик Елі розцінює їх як рутину.

Історія братів зберегла типове забарвлення вестерна. Незважаючи на протиріччя, Сістерс усе життя тримаються разом і не уявляють, як існувати поодинці. Дитинство у них було жахливим через конфлікт із татом. Сімейна драма і стала причиною вічних поневірянь братів. Тему батьків та дітей однозначно не оминути. З тих пір Чарлі та Елі так і не виросли. Ця проблема і досі картає їх. Подальша доля вбивць не передвіщає радісних перспектив. Цивілізація поволі відбирає у Дикого Заходу трудову нішу. Коротше, два століття тому кінець епохи грубої сили відбувся і без фемінізму. Натомість можна комфортно помитися. Жінок у фільмі лише дві: хвойда-добродійка та невдаха. Нічого не вдієш, такі часи.

Подорож Чарлі та Елі демонструє не лише світ головорізів. Вона є індикатором становища всієї Америки 19 століття. Мандрівка значно вплине на головних героїв. У початковій сцені нам показують, які вони вправні та навіжені вбивці. Сістерс вдвох виносять цілу зграю ворогів. Проте із часом з’ясовується, що Елі та Чарлі – не найкрутіші хлопці «на селі». Наприкінці шляху бандитам судилося облишити минуле та стати розсудливішими.

До Райлі та Фенікса приєдналися не менш харизматичні Джейк Джилленхол, який також ретельно підбирає неординарні проекти, та Різ Ахмед, зірка «Веному». Їхні герої є повною протилежністю розбійників. Освічені Герман та Джон не схвалюють варварства. Проте знання не заважають їм наївно вірити у справедливість та нездійсненне майбутнє для Дикого Заходу. Ворм є нетиповим для обраного сетингу персонажем. Герман одержимий загальним щастям, побудовою комуни та зрівнянням прав. Типовий винахідник, якому немає місця у жорстокій країні. Друже, ти надто поспішив зі своїми гаслами. Мерщій зроби суїцидальний хедшот, щоби встигнути реінкарнуватися на вечірку із салютами і штурмом.

Широкий спектр амплуа є головною принадою фільму. Блискуча гра акторів передає кожну емоцію. Кульмінацією стає колапс сподівань та сутичка ідеалів

Жак Одіар зняв вражаюче та стильне кіно: декорації, костюми, музика. Саундтрек написав оскароносний Александр Деспла. Дивовижні пейзажі зачаровують. Ах, ці бюджетні красоти Дикого Заходу з Румунії! Оператором виступив Бенуа Дебі. Камера у його руках виробляє приголомшливі речі. Екшн і «тихі» сцени зняті майстерно. Постановка також тішить. Інколи Одіар відхиляється від першоджерела. Так суворий тон Патріка Девітта став дещо ламповим, акцент змістився на сімейні відносини. Проте від цього центральна історія ні на крихту не програла. Навпаки – для екранізації саме те! За якість скріпту можна не перейматися. В Одіара не забракло досвіду та навичок. Саме він написав сценарій до шедеврального «Професіонала».

«Брати Сістерс» не прогадали із релізом. Цей період пашить розмаїттям тайтлів про Дикий Захід. Для фанатів серіалів брати Коени зняли «Баладу Бастера Скраггса». Проект вийшов на «Netflix». Нещодавно «Rockstar» випустила довгоочікувану «RDR 2». Творці навчать вас головному правилу: у вестерні втратити душу не страшно, а от залишитись без коня – це реальна трагедія. «Брати Сістерс» не обійшлися без новаторства. Дикий Захід трактує зубну щітку як Декларацію Незалежності пристойного розбійника.

Режисер не насолоджується насиллям чи звіриною жадібністю, властивими персонажам у його стрічці. Він скоріше намагається знайти спосіб, як ліквідувати вади. На відміну від авторів «Робін Гуда» 2018-го у Жака Одіара вдалося переосмислити ідеї у рамках жанру. Його осучаснений вестерн не порушує канонів. «Брати Сістерс» закінчуються потужно та чуттєво: хеппі-енд із присмаком розчарування. Знаково, що Одіар присвятив свою стрічку брату.