Найкраща екранізація коміксу у цьому році

Рецензія на фільм «Людина-павук: навколо всесвіту»

У 2018 році кінокомікси здійснили потужний ривок у розвитку. Здебільшого завдяки «Marvel». Навесні відгриміли «Месники», влітку нас розважали лайтові «Людина-мураха та Оса». А наприкінці року грудня виходять ще два проекти від різних студій. «Аквамен» стане черговою спробою «Warner Bros.» зайняти свою нішу в індустрії. Він отримав середні оцінки та пристойно дебютував у Китаї. Зрештою, це звичайний сольник. Однак ніхто не міг здогадатися, що анімаційна стрічка від «Sony» вистрелить у всіх рейтингах критиків, а публіка залишиться у захваті.

Протагоністом фільму є Майлз Моралез – класно прописана толерантна версія Людини-павука. Йому судилося замінити Пітера Паркера, який загине у сутичці зі злодіями. Чорношкіра Залізна дівчина не витримує конкуренції. Майлз успішно складає шкільні тести і його переводять у престижний навчальний заклад. Батьки дуже пишаються сином. Але йому до вподоби тусити у рідному районі. Тож він часто втікає до дядька Аарона Під час однієї з прогулянок у Бронксі Майлза кусає радіоактивний павук. Так і починається нова супергеройська глава. А що, у цього перевтілення крутіший підхід, ніж в оригіналу.

Тим часом місцевий OG Кінгпін задумує маніпуляцію з реальністю, аби повернути трагічно втрачену сім’ю. За допомогою експериментального колайдера він з’єднує різні виміри. Внаслідок оборудки Кінгпіна у світ Майлза потрапляють Гвен-павук, анімешна Пенні Паркер, Порося-павук, нуарний Людина-павук та Пітер Паркер. Всім персонажам прийдеться об’єднатися, аби відновити баланс та завадити антагоністу все остаточно спаскудити.

Пітер Паркер єдиний з усіх Павуків знає гіківські штуки і канон. Тому він навчає Майлза супергеройським прийомам та теорії континууму. Паркер змучився від подвигів, обріс щетиною, вийшов на пенсію та розлучився з Мері Джейн. Саме час бомжуватому задроту підшукати собі падавана.

Чому новий «Людина-павук» викликав настільки бурхливу реакцію? Насправді глядачі не сподівалися, що останнім часом не дуже успішна «Sony Pictures Animation» випустить шедевр. Тим більше цей фільм виглядав як остання надія студії заробити на Людині-павуку з претензією на сиквел та спін-оф. Навіть жахливий «Веном» зібрав нічогеньку касу. «Marvel»  взагалі з першої спроби підняла куш на «Поверненні додому» з Томом Холландом. До речі, у «Поверненні додому» дядько Майлза отримав камео. Аарона зіграв Дональд Гловер.

Незважаючи на широкий пул персонажів, автори встигають хоча б трішки розкрити кожного. Характерні фішки всіх шістьох прикольно обіграні. Очевидно, що слава дістанеться основній трійці. Особливо цікаво спостерігати за метаморфозами Майзла. Вони передані натуральніше, ніж це відбувалося у попередніх фільмах. Боротьба, страх і брак досвіду читаються у його спробах підкорити отриману міць. Плюс на фоні докучає школа: батьки торочать про успішну кар’єру, сувора дисципліна, знайомства з дівчатами. Глядачам близькі ці проблеми. «Повернення додому» теж показало Людину-павука у підліткові роки. Але обмежений хронометраж та наратив залишили місце тільки для типових сценок.

Сценарій для стрічки написали Філ Лорд та Крістофер Міллер – автори усіх «Лего фільмів». Це ідеальний вибір для студії, яка терміново потребує свіжого погляду на жанр. Сюжет зосередився не на черговому становленні через втрату по принципу «З великою силою приходить велика відповідальність». Так, це культова історія. Проте крутити її на повторі – нудне і вже неприбуткове заняття. Лорд та Міллер перевернули гру своїм поглядом на застарілу концепцію, змінивши все: від подачі та динаміки до прикиду протагоніста. У них вийшло справжнє «Ultimate edition» зі «Spider-verse», комедією та драмою. Останні два пункти дозволяють висміяти жанрові кліше та заморочитися метафізикою. По кількості костюмів Майлз майже не поступається гардеробу від «Insomniac Games».

Успіх проекту примножили інноваційні технології анімації та шалені піруети камери. Стилістика графіті, дивакуваті пропорції, картата гама створюють тематичну атмосферу. Хіба що до «смиканого зображення» треба звикнути. Екшн та краєвиди Нью-Йорку перевершили попередні втілення. Картинка виглядає приголомшливо та неординарно.

«Людина-павук: навколо світів» – це не просто колаборація персонажів з альтернативних реальностей. У центрі історії осмислення культури супергероїки. Відсилання до трилогії Реймі, стиль оповіді з коміксів, лупання четвертої стіни, кумедні діалоги між Павуками, хмарки з думками. О, і традиційна сцена після титрів неодмінно потішить фанів.