«Квартал-95» знову спаплюжив ЛГБТ чи це флешбеки з “Je Tu Il Elle”?

Рецензія на фільм «Я Ти Він Вона»

Трилогія «Кохання у великому місті» донедавна була останнім хорошим комедійним проектом без політичних підтекстів від «Кварталу-95». Після неї глядачів катували «Безкінечними побаченнями». Студія вирішила повернутися у прокат з якісною розважальною стрічкою. «Я Ти Він Вона» стала вдалою спробою «Кварталу» виклянчити кошти у «Держкіно» (17,6 мільйонів гривень). До цього студія намагалась отримати допомогу на «Слугу народу 2». Однак тоді авторам відмовили, бо головною вимогою була «україномовність». Тож «Квартал» вдався до ходу генія, сівши на два стільці: зняв стрічку російською, і продублював українською для дотримання правил. Ми всі такі патріоти, але знімати комфортніше російською. Своїм зайде, іноземний прокат охоче прийме. Кіно – це перш за все бізнес. Мистецтво нехай порається у злидарському арт-хаусі.

Події розгортаються навколо двох подружніх пар: Максим (Володимир Зеленський) і Яна (Анастасія Кротка) та Олена (Надя Дорофєєва) і Борис (Євген Кошовий). У стосунках Максима і Яни «сіла батарейка». Через це вони вирішують розлучитися. Однак суд відмовляє героям і дає їм місяць, бо «у вас все може зростися». Більш дурну і притягнуту причину складніше вигадати. Вочевидь режисер та продюсер стрічки Володимир Зеленський (юрист за освітою) заохочує сюрреалізм. Принаймні у політичній замальовці «Слуга народу» це чудово видно. Отож, Максим і Яна мусять залагодити трабли заради порятунку сім’ї.

За традицією, у плані монтажу, операторської роботи і тону до «Кварталу» немає претензій. Студія стабільно випускає популярне комерційне кіно: соковите, не тягуче, без натяку на негативний післясмак. Сюжет не приголомшує поворотами. Він просувається по стандартній схемі «За все хороше проти всього поганого», розкриваючи важливі аспекти стосунків між близькими через різні ситуації.

Проблема касту криється у тому, що «Квартал» не проводить ротацію акторського колективу. Тож вкотре центральні чоловічі ролі дісталися Зеленському та Кошовому, які і не збираються вилазити зі своїх звичних амплуа. Експресивні перфоманси від першого та вульгарщина від другого. Глядачу подобається. Старатися не потрібно. Тому характери Максима та Бориса вгадуються заздалегідь відсотків на 50. Решта залежить від обставин та бекграунду. Натомість жіночі ролі виконані справді класно. Особливо виділяється Анастасія Коротка. У неї більше досвіду, а її персонаж продуманіший, ніж у Дорофєєвої. Другорядні персонажі запам’яталися завдяки Станіславу Боклану та Ользі Сумській. Загалом усе було би нічого, якби не дубляж. Неможливо спостерігати за розмовами персонажів і звуком, що живе десь окремо. Актори «не попадають у губи», від чого діалоги стають фальшивими. Вже на середині фільму від цього бридить.

Водночас у другому акті стрічка позбавляється від безглуздих елементів (у тому числі вусів та перуки Зеленського). Починається захоплива взаємодія між головними героями та їхніми коханцями, яких власне і зіграли Кошовий та Дорофєєва. Ця частина є найкращою у фільмі. На відміну від «Вар’ятів», «Квартал» постарався над позитивним і приємним гумором. Ніхто не горлає по принципу «Чим голосніше, тим смішніше», не тикає у камеру своїми геніталіями, не катує заїждженими евфемізмами.

Досвід дозволяє «Кварталу» поставити на конвеєр виробництво сімейних комедій. Одразу видно, що кожна деталь заздалегідь прорахована: хронометраж займає не більше 100 хвилин, постановка, оповідь, репліки, саундтрек. Саме тому «Квартал-95» такий успішний. Один із режисерів «Я ти Він Вона» Девід Додсон вже працював зі студією над стрічкою «8 перших побачень». Хоча б тут американці чомусь навчили вітчизняного виробника. До речі, як би Володимир Зеленський не відхрещувався від Росії, «8 кращих побачень», зняті за участю російських колег, вийшли у Росії. Прем’єра відбулася третього березня 2016 року. Чи, можливо, це такий хитрий трюк: бомбити ворожий прокат шлаком за дві копійки?

«Я Ти Він Вона» виглядає найбільш привабливо на фоні плагіату «Сексу» від Притули та вбогого «$ Миколая» (до речі, навіть «Я Ти Він Вона» отримала менший кошторис, ніж «Миколай»). Якщо вам цікаво подивитися, куди йдуть податки, можете упевнено йти на «Я Ти Він Вона».