Джейсон Акваменович Стейтем дає стусанів гігантській акулі

Рецензія на фільм "Мег"

Жанр: фантастика, трилер, бойовик
В головних ролях: Рубі Роуз, Джейсон Стейтем, Джессіка МакНемі, Рейн Вілсон, Бінбін Лі, Кліфф Кертіс, Роберт Тейлор
Режисер: Джон Тертелтауб

Група вчених проводить дослідження Тихого океану на предмет невідомих форм життя. Спершу все проходить без жодних несподіванок. Однак коли вони відправляють у розвідку батискаф, щоб якомога глибше дослідити підводний світ, на вчених раптом нападає гігантська акула – мегалодон. Усі вважали, що цей вид давно зник. Щоб запобігти небезпечним наслідкам, науковці кличуть на допомогу досвідченого рятівника Джонаса Тейлора (Джейсона Стетема). Тільки він здатен владнати ситуацію, тому у нього вже є досвід роздавання стусанів великим тварюкам.

Джейсон Стетем прославився непохитною суворістю і вмінням жваво розбиратися з негідниками у будь-якій кількості за допомогою різноманітного арсеналу. Це завжди круто, пафосно і останнім часом дедалі нудніше. Проте "Мег" мав би стати таким собі перезавантаженням. Лайтовий бойовичок зі значною долею драйву і гумору. Принаймні так позиціонували фільм постери та інші промо-матеріали. Влітку іншого і бути не може.

На жаль, дві треті фільму намагаються показати якомога більше драми на квадратний метр. Персонажі щось серйозно обговорюють, глядачу показують брутальні флешбеки. Здається, режисер Джон Тертелтауб не розуміє, що у фільмі. де Джейсон Стетем кидається на здоровенну акулу з ножем, подібним елементам не місце. Це ж не сутички зі злочинцями і терористами. Тим паче фільм знятий за мотивами книги Стівена Альтена "Meg: A Novel of Deep Terror", яка не претендує на точність і глибокі наукові пізнання.

Іноді "Мег" набридає купою дрібних історій, які незрозуміло для чого були прописані. Окей, їх можна потерпіти заради сюжету. Але ці замальовки геть нецікаві. Існує цілий ряд фільмів, де протистояння людини і акули показані захопливо і напружено. Однак "Мег" – це літній блокбастер, який не претендує на цей жанр. В ідеалі слід було би додати інтриги в перший акт, а решту присвятити веселому екшену. При чому показати нормальну інтригу, а не красти прийом у "Щелеп" Спілберга, щоби зайвий раз зекономити. Це при бюджеті у 150 мільйонів доларів! Хоча підводний світ вийшов справді вражаючим, а вдала операторська робота дає змогу роздивитися всю красу детально.

Лише у середині хронометражу стрічка набирає обертів і показує динамічний і прикольний бойовик. Дійство місцями нагадує блокбастери з Двейном Джонсоном, де він б’ється з компьютерною графікою на фоні поганенького хромокею. Різниця тільки у тому, що бекграунд для Джейсона Стетема зробили на славу. Компанію рятівнику людства склали Робі Роуз у ролі спеціаліста по техніці, Рейн Вілсон у ролі спонсора подорожі, Масі Окі у ролі комедійного персонажа та Лі Бінбін у ролі кумедної малечі.

"Мег" - це атмосферна і доволі цікава стрічка. Незважаючи на те, що сценарист втиснув багато зайвих сюжетних арок, фільм не розривається між ними і цільно продовжує оповідь. А Джон Тертелтауб грає на ностальгію, вставляючи скромні реверанси відомим шедеврам про дослідження морської безодні.