«Хоронити не можна утилізувати»: сміттєва ситуація у Чернівцях

Аналітичний матеріал про побутові відходи та супутні проблеми міста

Явища

Ярина Боринець

Наші предки творили фольклор, опираючись на свій життєвий досвід. Чернівецький край відомий піснею «Буковино, ти зелена, ляно», яку, очевидно, написали під враженням від яскравих ландшафтів та краси навколо. Та чи створили б таку пісню сьогодні? Адже сьогодні більше 203 гектарів чернівецьких ландшафтів відведені під завали відходів. Поруч із трав’янистими пагорбами, створеними природою, ростуть нові, утворені руками людини, зі сміття та непотребу.

5 червня – Всесвітній день навколишнього середовища. У цьому році його присвятили боротьбі з пластиковим сміттям. Дослідження Німецького інституту економіки визначило свого лідера по переробці відходів. Переможцем визнано Німеччину, де на вторинну переробку відправляють 66% сміття.

За даними Міністерства екології та природних ресурсів України, у 2017 році в нашій державі переробили 6,6% відходів. Ця частка побутового сміття не повністю потрапила у пункти, на яких заготовлюють вторинну сировину. 2,48% відходів спалили, а 4,18% таки отримали шанс на друге «життя». Без урахування інформації з АР Крим та Севастополя, у 2017 році українці викинули 10 мільйонів тонн сміття, з яких лише 660 тисяч тонн відходів утилізували.

Odoo CMS - велика картинка

Чорнівський полігон у Чернівецькій області

Одним із найгучніших випадків, який змінив державну політику щодо сміття, стала пожежа на Грибовицькому звалищі у Львівській області 28 травня 2016 року. Пожежна команда впоралася з вогнем за два дні, однак 30 травня на сміттєзвалищі стався обвал, і під завалами загинули троє пожежників та еколог ЛКП «Збиранка», тіло якого так і не вдалося знайти.

Після цього інциденту 8 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України ухвалив «Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року», метою якої є розв’язання сміттєвої проблеми в державі.

Для Чернівців та області тема відходів є не менш актуальною, ніж для Львова. 29 травня цього року загорілося сміттєзвалище у селі Великий Кучурів Сторожинецького району. Як повідомили у Державній службі з надзвичайних ситуацій, загорання виникло через необережне поводження з вогнем. Пожежники ліквідували вогонь на площі 90 квадратних метрів. 

 
 

Місто, область і сміття

Чернівці обслуговує полігон по вулиці Чорнівській, площа якого складає 47 гектарів. Загалом у Чернівецькій області знаходиться 170 сміттєзвалищ.

Odoo CMS - велика картинка

Як розповідає начальник відділу екологічного контролю земельних ресурсів та поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Валерій Латковський, зі сміттєзвалищами області пов’язано чимало проблем: у меншості з них є відвідні шляхи, на багатьох – відсутні попереджувальні знаки. Також важливою є наявність паспорту полігону. 

"Паспорт місць видалення відходів, який регламентує потужність і термін дії сміттєзвалища, часто відсутній. Або документ заявлений, але не погоджений всіма відповідними службами".

Валерій Латковський, начальник відділу екологічного контролю земельних ресурсів та поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами

Odoo CMS - велика картинка

Контрольно-пропускний пункт на Чорнівському сміттєзвалищі

Важливим питанням є стихійні сміттєзвалища. Жителі Новоселицького, Вижницького, Глибоцького, Кіцманського та інших районів утворили несанкціоновані звалища на 23 земельних ділянках, площа яких  1117 квадратних метрів. 17, 26, 37 тисяч гривень – збитків у таких сумах вартує сміття, викинуте поза полігоном. За словами Валерія Лутковського, причина  неосвіченість людей у сфері екології.

«У людей слабка екологічна освіта. Необхідна кропітка і безперебійна робота депутатів і органів місцевого самоврядування з громадянами, тому що господар дбає лише про те, аби на його подвір’ї було чисто. А зібрати і вивезти сміття в ліс чи до яру для нього, як то кажуть, «в порядку речей»».

Валерій Латковський, начальник відділу екологічного контролю земельних ресурсів та поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами

Odoo CMS - велика картинка

м. Чернівці, вул. Степана Руданського

Якщо людина викидає сміття у не відведених для цього місцях, на неї можуть скласти протокол про адміністративне порушення. Далі  винесення постанови правоохоронними органами. Однак, як зазначає Валерій Латковський, такий механізм фактично не працює.

«Небажання сваритися з односельцями спонукає адміністративну комісію до замовчування, а порушників до засмічення навколишніх земельних ділянок».

Валерій Латковський, начальник відділу екологічного контролю земельних ресурсів та поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами

Реалії Чорнівського полігону

Вирішенням сміттєвих проблем прийнято вважати сміттєпереробний завод. Для Чернівців така ініціатива не є новою. Ще у 2007 році розпочалося будівництво сміттєсортувального заводу, який у 2011 році успішно запустили. Як заявив на відкритті підприємства тодішній секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин, у 2012 році планувався запуск другої черги, яка була призначена для утилізації поліетилену, батарейок, лампочок, шприців та інших відходів.  Сміттєсортувальний завод у Чернівцях був третім з переробки сміття в Україні, де передбачалася утилізація 120 тисяч тонн відходів на рік.

Odoo CMS - велика картинка

Сміттєсортувальна лінія на Чорнівському полігоні

 Сьогодні ж на Чорнівському полігоні працює сортувальна лінія, яку власники ТОВ «Укрвторресурс» вирішили продати. За пластиком для переробки тут «полюють» наймані робітники, які шукають його прямо у насипах сміття.

Odoo CMS - велика картинка

На фото - 23-річний Юрій, який працює на звалищі із 17 років

Всього на звалищі працює тільки чотири одиниці техніки, а термін експлуатації діючого котловану спливає через три роки.

Odoo CMS - велика картинка

Німецька техніка вагою 38 тонн, яка утрамбовує відходи на Чорнівському полігоні

Тут встановлені відвідні канали, рідину з яких відкачує 10-тонне авто, ведеться відеоспостереження, планується обнесення території загорожею та встановлення пристроїв для відлякування птахів. Однак, коли котлован зі сміттям наповниться, під потреби для відходів доведеться виділити іншу ділянку, на якій поки що росте зелена трава.

Odoo CMS - велика картинка

Відсортований для подальшої переробки пластик на Чорнівському звалищі

"Сміттєзвалища - це вчорашній день. Скрізь у світі проводяться заходи щодо будівництва сміттєспалювальних та сміттєсортувальних заводів. Метою сміттєсортувальних заводів є вилучення ресурсоцінних компонентів зі сміття для подальшої переробки і використання в господарстві. Сміттєспалювальні заводи це потужні агрегати, установки, які не залишають від сміття значних матеріальних частин, які заповнюють сміттєзвалища. Застосування цих технологій дає можливість повністю розвантажити сміттєзвалища і використовувати землю під інші потреби".

Валерій Латковський, начальник відділу екологічного контролю земельних ресурсів та поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами

Мільйони євро ховаються у купах сміття

Цю річ ще 27 років тому зрозуміли німці і взяли ситуацію у свої руки. Запровадивши сортування та переробку відходів, керівництво держави не тільки врятувало Німеччину від сміттєвого буму, а й запустило прибутковий бізнес, оборот якого на сьогодні складає 200 мільярдів євро на рік. Запуск утилізації надав роботу 250 тисячам людей, а країна стала одним з передових постачальників вторинної сировини у світі.

Щодо України, то вже з 1 січня 2018 року громадяни зобов’язані сортувати все сміття за видами матеріалів. Начальник Інспекції з благоустрою Чернівецької міськради Сергій Обшанський зареєстрував петицію з пропозицією запровадити поглиблену схему сортування сміття в місті, яку підтримали працівники департаменту ЖКГ, а депутати міської ради – ні. Повний текст петиції можна переглянути за посиланням.

Odoo CMS - велика картинка

м. Чернівці, вул. Степана Руданського

Сергій Обшанський вважає, що депутатський корпус проголосував проти посиленої програми сортування сміття саме через те, що департамент ЖКГ неправильно передав рішення проекту на сесії міської ради.

"Депутатський корпус не проголосував за посилену програму сортування сміття. Можна сказати, що це перевірка для них, чи готові вони до європейськості, чи ні. Шапка в петиції, і той проект рішення, який був поданий на сесію міської ради кардинально відрізняється, і я вважаю, що причина цьому – департамент житлово-комунального господарства, який неправильно передав рішення проекту на сесії".

Сергій Обшанський, начальник Інспекції з благоустрою Чернівецької міської ради

Odoo CMS - велика картинка

Сергій Обшанський, начальник Інспекції з благоустрою

Важливим аспектом є зовнішній вигляд міста, у який не можуть вписатися брудні сміттєві контейнери. Їх неможливо помити, оскільки у «Спецкомунтрансу» немає відповідної техніки.

Odoo CMS - велика картинка

м. Чернівці, вул. Марії Заньковецьої 

На думку Сергія Обшанського, усі сміттєві баки в місті мають знаходитися під землею.

"Поки що в програмі «Комфортне місто» депутати підготували один майданчик біля кінотеатру «Чернівці». Його ціна становить приблизно 1 мільйон гривень. Якщо депутатський корпус проголосує за нього, то до кінця 2018 року у нас буде перший такий майданчик. Інші міста вже давно побудували їх, а ми поки що ні. На мою думку, депутатському корпусу сьогодні не цікаві такі проекти".

Сергій Обшанський, начальник Інспекції з благоустрою Чернівецької міської ради

Odoo CMS - велика картинка

м. Чернівці, вул. Воробкевича

Виходить, що проблема накопичення сміття у Чернівцях є. Є й спроби впровадження альтернативних рішень. Та через суб'єктивні інтереси певних політичних сил питання сортування сміття та його переробки затягують, а отже й проєвропейський напрямок розвитку регіону.

Втім забрудненість вулиць міста залежить не лише від рішення чиновників, а й від нас самих. Тож не варто чекати політичної волі народних обранців, потрібно змінювати звички у поводженні зі сміттям вже сьогодні.

Матеріал Ярини Боринець та Галини Волощук

Фото Василя Салиги

Схожі публікації