Скасування співбесід, школа недалеко від дому та навчання через гру

Нова українська школа в дії

Явища

Ірина Бурдюг

16 квітня 2018 року Міністерство освіти і науки України затвердило новий Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти. Відтепер не потрібно проходити співбесіди, тестування та конкурси, дітей зараховуватимуть до першого класу за місцем прописки.

Що чекає на майбутніх першокласників, як готуються вчителі до нової української школи та які особливості прийому до першого класу у Чернівцях? Про все це в аналітичному матеріалі Weche.

Odoo CMS - велика картинка

«Кожен має право на якісну та доступну освіту. Право на освіту включає право здобувати освіту впродовж усього життя, право на доступність освіти, право на безоплатну освіту у випадках і порядку, визначених Конституцією та законами України». – стаття 3 Закону України «Про освіту».

«Кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи». – стаття 13 Закону України «Про освіту».

Закон гарантує право навчатися у школі, за якою закріплена територія обслуговування, на якій проживає особа, водночас це не обмежує право обирати інший заклад освіти.

Така гарантія реалізується згідно із Законом України «Про загальну середньо освіту», а саме згідно частини 7 статті 18: «Право на першочергове зарахування до початкової школи мають діти, які проживають на території обслуговування цієї школи».

Основні дати:

31 травня – кінцевий термін подачі заяв до шкіл на вільні місця

До 1 червня включно школа зараховує:

  • всіх дітей, які підтвердили місце проживання на її території обслуговування,

  • рідних чи усиновлених братів та сестер дітей, які вже є учнями школи,

  • дітей працівників школи і випускників дошкільного підрозділу цієї школи (тобто тих, які відвідували дитячий садок, що є частиною закладу освіти).

Інформація про закріплену за школою територію обслуговування, кількість учнів у кожному класі і наявність вільних місць обов’язково оприлюднюється в школі на інформаційному стенді та на сайті (або сайті управління освіти).

Кількість шкіл, в які можна подавати документи, не обмежена.

З 1 по 15 червня заяви не прийматимуться, проте батьки мають право подати свою заяву після цієї дати.

Впродовж двох робочих днів із дня зарахування дітей, але до 4 червня, в закладі освіти (наприклад, на інформаційному стенді) оприлюднюється:

  • список зарахованих учнів із зазначенням прізвищ;

  • інформація про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на ці місця;

  • оголошення про дату, час, місце і спосіб проведення жеребкування (жеребкування проводиться у тому випадку, якщо кількість заяв перевищить кількість місць у класі);

  • наказ керівника закладу освіти про утворення конкурсної комісії у складі 3 осіб для проведення жеребкування.

З 5 по 10 червня проводиться жеребкування.

До 15 червня на вільні місця зараховуються діти, які пройшли за результатами жеребкування.

Після 15 червня зарахування на вільні місця відбувається у порядку:

  • до початку навчального року – діти, які мають право на першочергове зарахування;

  • впродовж навчального року – у порядку надходження заяв про зарахування.

На офіційному сайті Управління освіти Чернівецької міської ради пояснюють, що до 15 червня батькам варто подати заяву до школи за місцем проживання, навіть якщо вони віддають перевагу іншому закладу. У цьому випадку, дитина матиме такий собі «запасний варіант», якщо не пройде за жеребкуванням у ту школу, де хоче навчатися.

Важливо: навіть після 15 червня за наявності вільних місць у школі пріоритетне право для зарахування матимуть діти з території обслуговування.

Якщо дитина пройде на вільне місце в школу не за місцем проживання, до 15 червня батьки мають взяти довідку про відрахування чи незарахування дитини в школу за місцем проживання.

Необхідні документи для зарахування до школи:

  • заява одного з батьків;

  • копія свідоцтва про народження дитини;

  • оригінал або копія медичної довідки № 086-1/о "Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду".

Присутність дитини під час подання документів не обов’язкова.

Батьки мають право надати документ, що підтверджує місце проживання дитини або одного з них на території обслуговування школи. При цьому, відповідно до Порядку зарахування, "до 1 червня включно зараховуються усі діти, місце проживання яких на території обслуговування закладу освіти підтверджене". Отже, повідомлення про наявність права на першочергове зарахування і пред’явлення документа, що його підтверджує, є правом, а не обов’язком батьків. Водночас не надання відповідного документа призводить до відсутності правових підстав для першочергового зарахування дитини до початкової школи.

Перелік документів для підтвердження місця проживання дитини або одного з її батьків згідно з Листом-роз’ясненням Міністерства освіти і науки України щодо застосування нового Порядку:

Odoo CMS - велика картинка

Як відбуватиметься жеребкування?

Жеребкування має бути публічним і прозорим. Представники медіа і офіційно зареєстрованих громадських об’єднань мають паво бути присутніми під час процедури. Батьки дітей, які претендують на вільні місця, стають учасниками жеребкування лише добровільно.

За інформацією Управління освіти Чернівецької міської ради, жеребкування відбуватиметься за такою схемою: у прозорий барабан, скриньку чи інший прозорий пристрій завантажують жеребки (наприклад, аркуші паперу, картки чи кулі). Вони повинні бути однаковими за кольором, розміром, формою і запаковуватися так, щоби ніхто не міг побачити їхній зміст. Кількість жеребків має відповідати кількості учнів, які претендують на зарахування, та кількості місць.

Кожен може оглянути пристрій та жеребки до початку жеребкування.

Далі кожен учасник підходить до скриньки і дістає жеребок для дитини, розпаковує, демонструє і оголошує всім присутнім. Якщо на заході немає одного з батьків дитини чи уповноваженої ними особи, жеребок дістає член комісії.

Важливо: інформацію щодо результату кожного учасника мають одразу фіксувати в протоколі засідання конкурсної комісії.

Учасник жеребкування може звернутися зі скаргою до органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти, протягом двох робочих днів після оголошення результатів жеребкування.

Згідно із Законом України «Про загальну середню освіту», кількість учнів в одному класі не може бути більше 30-ти. Водночас директор школи має вжити можливі заходи для зарахування усіх дітей з пріоритетним правом, тобто тих, що проживають на території обслуговування школи, брати-сестри, діти працівників і випускники дитсадка при школі.

Керівник навчального закладу «може ініціювати відкриття одного чи більше додаткових класів (у тому числі інклюзивного або спеціального), внесення змін в організацію освітнього процесу (наприклад, запровадження другої зміни), вивільнення приміщень, які використовуються не за призначенням (наприклад, розірвати з кимось орендні відносини). Якщо після вжиття всіх заходів цих дітей все одно більше, ніж може прийняти школа, управління освіти невідкладно має запропонувати на вибір батькам перелік шкіл, максимально доступних до їхнього житла, і сприяти зарахуванню туди», як зазначено на сайті Управління освіти Чернівецької міської ради.

Впродовж останніх трьох років прослідковується зростання кількості учнів, зарахованих до перших класів шкіл міста. Так 2015 року було сформовано 93 перших класи, в яких навчалися 2813 дітей, 2016 р. – 92 класи, 2844 учні, 2017 р. – 96 класів, 2948 учнів.

Odoo CMS - велика картинка

Управління освіти здійснює розподіл коштів між школами міста пропорційно до кількості перших класів та учнів, що там навчаються.

"За всю історію України ми у початкову школу ще не вкладали таких грошей. Це 1 млрд 385 млн 200 тисяч гривень. Майже 1 млрд – це оснащення початкової школи, 380 млн – це підвищення кваліфікації вчителів. Загальні підходи до розподілу цієї субвенції – це дуже важливо: 998,7 млн – це виключно оснащення. 40% цих грошей буде спрямовано за закупівлю дидактичних матеріалів для першого класу".

Лілія Гриневич, міністр освіти України (Джерело "Новое Время")

За інформацією Управління освіти Чернівецької міськради, у навчальні заклади міста придбано 228 комплектів сучасних парт на загальну суму 159 млн 337 тисяч 80 гривень та оголошено тендер на суму 516 600 гривень на закупівлю обладнання для 1-х класів нової української школи.

«Крім того, збільшили обсяг видатків міського бюджету на придбання комп’ютерної техніки для початкової школи на загальну суму 891 900 гривень. Подальше забезпечення закладів освіти буде здійснюватися по мірі надходження коштів».

Управління освіти Чернівецької міської ради

Згідно з наказом управління освіти Чернівецької міської ради від 08.05.2018 р. «Про закріплення за закладами загальної середньої освіти міста Чернівці територій обслуговування», оприлюднено перелік вулиць, закріплених за кожною з 39 шкіл міста. Переглянувши ці дані, можна побачити, що території розподілені не рівномірно. Наприклад:


ЗОШ №1 (вул. Емінеску,1)

вул. І.Франка, вул. А.Міцкевича – 1-5 (непарні),

вул. М.Грушевського – 2-4, вул. С.Бандери, Театральна площа, вул. О.Доброго, 2, 1-7 (непарні), вул. Головна – 47-63 (непарні), 28-50 (парні), вул. Поштова, вул. М.Заньковецької – 2-10 (парні), 1-11 (непарні), вул. Максима Горького – 2-16 (парні), 1-9 (непарні), площа Філармонії, вул. Університетська – 2-10 (парні), 1-5-А (непарні), вул. М.Емінеску, вул. Банкова, провул. Готельний, вул. Б.Хмельницького – 35-39 (непарні), 30

вул. О.Кобилянської – 2-16 (парні), 1-11 (непарні),

площа Центральна

ЗОШ №8 (вул. Джержика, 22)

вул. Стрийська – 18-56 (парні), 13-53 (непарні), провул. Стрийський, вул.Ходорівська – 2-6 (парні), 1-11-В (непарні),

1 провул. Ходорівський – 2-20 (парні), 1-21 (непарні),

2 провул. Ходорівський – 2-20 (парні), 1-17 (непарні),

3 провул. Ходорівський – 1,2,3,4,6, 4 провул. Ходорівський – 2, вул. Казанська – 2-8 (парні), 1-17 (непарні), вул. Ростицька,

вул. Заставнянська – 2-24 (парні), 1-9 (непарні),

провул. Заставнянський, вул. Маршала Рибалка – 11-27 (непарні), 29А, 20-40 (парні), провул. Маршала Рибалка , провул. Курильський, вул. Курильська – 32-А - 38-А (парні), 31-47 (непарні), вул. Селятинська,

вул. Курська – 1-5 (непарні), 2-22А (парні),

вул. Іспаська – 2-22 (парні), 1-13 (непарні),

вул. Сергіївська – 2-20 (парні), 1-3, вул. Кисловодська,

вул. Мазепи – 2-14 (парні), 1-19 (непарні), вул. Міліївська – 1-23 (непарні), 2-10 (парні), вул. Київська – 16 – до кінця (парні),

33 – до кінця (непарні), вул. Комарівська,

вул. К.Дзержика, провул. К.Дзержика,

вул. Садгірська, вул. Зарожанська, 1,2 провул.Зарожанський,

вул. Тарасівська, вул. Кременецька, вул. Євпаторійська,

вул. Мукачівська – 9-до кінця (непарні), 6-до кінця (парні),

1,2,3,4 провул. Мукачівський, вул. Хрещатинська

– 3,5, вул. Суховерхівська – 1, вул. Лохвицька, вул. Ковельська – 11 – до кінця (непарні), вул. Ашгабадська, провул. Ашгабадський,

вул. Естонська – 34 – до кінця (парні), 17 – до кінця (непарні),

вул. Лібавська, Лібавський проїзд, Довгопільська, вул. К.Станіславського, Черемшинова, завул. Черемшиновий, 1,2,3 пров. Вижницький, вул. Владивостоцька, вул. Гаврилівська,

вул. Д.Писарєва, вул. Мізюна, вул. Луковецька – 1-11 (непарні), 2-8 (парні)

«Закріплення територій обслуговування за закладами загальної середньої освіти міста Чернівців здійснювалося із врахуванням забезпечення здобувачам освіти територіальної доступності для здобуття початкової та базової загальної середньої освіти в закладах, що найбільш наближені до їхнього місця проживання. Кількість вулиць, які відносяться до території обслуговування того чи іншого закладу, також залежить від кількості закладів освіти в певній частині міста. Керівникам закладів загальної середньої освіти здійснюється планування мережі класів та контингенту учнів з урахуванням території обслуговування закладу освіти».

Управління освіти Чернівецької міської ради

Odoo CMS - велика картинка

«Станом на 15 травня є 56 заяв. Можемо прийняти 60 дітей, адже відкриваємо 2 класи по 30 учнів. Більше двох тижнів тому опублікували список вулиць, закріплених за нашою школою, крім того, батьків повідомили в усній формі».   

Ірина Савчук, директорка ЗОШ № 8

Директорка зазначила, що заклад ще не отримав жодних коштів на оснащення нової початкової школи.  

Odoo CMS - велика картинка

«У нас вже 90 поданих заяв, з них лише 9 з території обслуговування. Однозначно буде сформовано 2 перші класи. Хочемо ризикнути і відкрити 3 клас для решти охочих».  

Марія Галузінська, директорка ЗОШ № 1

Марія Галузінська висловила побоювання у зв’язку із правом батьків подавати необмежену кількість заяв, адже в цьому випадку точно не відомо скільки дітей таки навчатимуться у школі. Як і в попередньому закладі, ЗОШ № 1 не отримувала коштів для обладнання початкової школи та купівлю дидактичних матеріалів.  

Odoo CMS - велика картинка

«В положенні Міністерства освіти прописаний процес жеребкування. Це має відбуватися у прямому ефірі, скоріше за все, будуть представники громадськості. Жеребкування зніматимемо на відео, потім розмістимо в YouTube, на сторінці школи у Facebook та на сайті. Можливість забезпечити прозорість однозначно буде. У складі комісії жеребкування перебуватимуть представники школи, громадськості, можливо, батьки».

Ірина Савчук, директорка ЗОШ № 8

У школах на стендах є інформація про нові правила прийому до першого класу.

«Ми надаємо консультації батькам. Вони можуть приходити у будь-який день тижня. Робимо все можливе, аби допомогти їм зрозуміти нові правила».  

Марія Галузінська, директор ЗОШ № 1

Odoo CMS - велика картинка

А вчителів навчили?

23 лютого 2018 року розпочалася настановча сесія для вчителів, які навчатимуть учнів перших класів 2018/2019 року та заступників директорів з навчально-виховної роботи в початкових класах. Освітяни працювали на базі чернівецьких ЗОШ №2 та СЗОШ №6. Педагоги проходитимуть навчання також у червні.

«Додатково проходимо навчання онлайн. Наприклад, онлайн-курс для вчителів початкової школи EdEra. Нас вчать як повинен поводити себе вчитель у новій школі».  

Світлана Коваль, заступник директора з навчально-виховної роботи у початковій школі ЗОШ №1

Odoo CMS - велика картинка

Довідка: Educational Era (EdEra) – український освітній проект, що створює повноцінні онлайн-курси та супроводжуючі матеріали широкого профілю.

Міністерство освіти і науки пропонує типові навчальні програми для Нової української школи, проте будь-який вчитель чи авторська група вчителів можуть їх доповнювати або створювати свої.

«Типова освітня програма початкової освіти окреслює рекомендовані підходи до планування й організації закладом початкової освіти єдиного комплексу освітніх компонентів для досягнення учнями обов’язкових результатів навчання, визначених Державним стандартом початкової освіти. Освітня програма закладу початкової освіти, сформована на основі типової освітньої програми, не потребує окремого затвердження центральним органом забезпечення якості освіти. Її схвалює педагогічна рада закладу освіти та затверджує його керівник. Авторські освітні програми повинні пройти процедуру затвердження центральним органом забезпечення якості освіти з метою їх подальшого впровадження в закладах освіти».

Управління освіти Чернівецької міської ради

Odoo CMS - велика картинка

Що чекає на майбутніх першокласників?

«Наразі для дітей, які 2018 року підуть до першого класу, запропоновано дві програми: авторства Савченка (Типова освітня програма розроблена під керівництвом О.Я. Савченко – прим.) та авторства Шияна (Tипова освітня програма під керівництвом Р. Б. Шияна – прим.). Програми дещо відрізняються одна від одної і вчителям початкових класів надано право обирати одну з них». 

Ірина Савчук, директорка ЗОШ № 8

Програма авторства Савченко О. Я. містить поділ на два цикли: 1-2 класи і 3-4 класи. Згідно з планом, навчальні досягнення у 1-2 класах підлягають вербальному, оцінюванню, у 3-4 – підсумковому, тобто виставляння балів.

Освітня програма під керівництвом Шияна Р. Б. створена для 1-2 класів. Відповідно до плану, очікувані результати навчання досяжні, якщо використовувати інтерактивні форми і методи навчання – дослідницькі, інформаційні, мистецькі проекти, сюжетно-рольові ігри, інсценізації, моделювання, ситуаційні вправи, екскурсії, дитяче волонтерство тощо.

«Спільними для всіх ключових компетентностей є такі вміння: читання з розумінням, уміння висловлювати власну думку усно і письмово, критичне та системне мислення, творчість, ініціативність, здатність логічно обґрунтовувати позицію, вміння конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики, приймати рішення, розв'язувати проблеми, співпрацювати з іншими особами».

з Типової освітньої програми розробленої під керівництвом Савченко О. Я.

Незважаючи на відмінності у кількості годин, формі подачі інформації, яку б програму не обрав учитель, діти вивчатимуть такі освітні галузі:

  • Мовно-літературна

  • Іншомовна

  • Математична

  • Природнича

  • Громадянська й історична

  • Соціальна і здоров’язбережувальна

  • Технологічна

  • Інформатична

  • Мистецька

  • Фізкультурна

«Вчителі школи схильні до вибору програми Савченка, адже вважають її більш доступною для дітей».  

Марія Галузінська, директорка ЗОШ № 1

У ЗОШ № 8 дещо інша думка з цього приводу.

«Програма Шияна – модернізована, увага більше приділяється інтеграції предметів. Ті вчителі, які пройшли навчання за програмою НУШ (Нова українська школа), схиляються більше до програми Шияна. Якщо говорити про вчителів, які обережно переходять на Нову українську школу, тобто усвідомлено, але обережно, більше схиляються до програми Савченка. Ми ще будемо обговорювати це питання. Можливо й таке, що один вчитель обере одну програму, інший – іншу. На щастя, Міністерство дає право обирати програму і підручники, що нам більше до вподоби».  

Ірина Савчук, директорка ЗОШ № 8

Державний стандарт початкової загальної освіти проголошує презумпцію талановитості дитини, рівний доступ до освіти і відсутність будь-яких форм дискримінації.

Серед принципів цього стандарту:

  • цінність дитинства – тобто відповідність вимог віковим особливостям дитини;

  • радість пізнання та розвиток особистості – тобто плекання самостійності та незалежного мислення замість "навченої безпорадності";

  • принципи здоров’я та безпеки: формування здорового способу життя та створення безпечних умов для фізичного та психоемоційного розвитку дітей.

Це особливо важливо для дітей молодшого шкільного віку – вони мають навчатися в атмосфері взаємної довіри та поваги, без цькувань та насильства.

Проект Стандарту передбачає, що між другою і третьою академічними годинами варто проводити рухливі ігри, зазвичай на вулиці.

У навчальних програмах з усіх предметів і курсів передбачено 20% резервного часу, який вчитель може використовувати на свій розсуд (на засвоєння навчального матеріалу, піти з учнями у музей тощо), повідомляється на сайті Нової української школи.

Формулу «знання заради знань» повинна замінити інша: «важливо не те, що ти знаєш – а як ти цим вмієш користуватися». Значний акцент робиться на навчання через гру та інтегрованість: «Наприклад, вийшов фільм про Супергероя, який зацікавив дітей. Вчитель бере цю тему, ставить задачі і проблемні ситуації, через які розвиваються предметні навички. Скажімо, "за скільки часу Супергерой може дістатися з одного будинку до іншого, аби допомогти дівчинці?". Або "напишіть листа Супергерою". При цьому, розвиваються базові навички з читання і письма – але робиться це набагато ефективніше через ті речі, що цікаві дітям і не відірвані від їхнього життя» (Джерело).

Odoo CMS - велика картинка

У зошитах першокласників буде заборонено робити позначки червоною пастою, спочатку учні писатимуть олівцями, вчителі говоритимуть оцінки лише дитині та її батькам – це тільки частина обіцяних нововведень.

«Все, що стосується заборони використання червоної пасти, в нас взагалі пройшло непоміченим, мається на увазі, що вчителі сприйняли цілком нормально, без будь-яких обурень. Якщо говорити про оцінки, велика кількість предметів у початковій школі не оцінюється. Завжди є можливість поговорити з батьками щодо того, де дитина краще встигає, де треба трішечки підтягнути матеріал. Програма дуже чітко прописує критерії оцінювання учнів. Вчителі повинні дотримуватися цих критеріїв, кожну оцінку треба аргументувати і собі, і адміністрації, і батькам». 

Ірина Савчук, директорка ЗОШ № 8

Змін багато, очікувань ще більше.

Юлія Тимошина вважає зміни позитивними. Цього року її син Максим ітиме до першого класу багатопрофільного ліцею № 4.

«На мою думку, кожна дитина має право на здобуття знань, незалежно від рівня її підготовки. Під час конкурсу чи співбесіди дитина перебуває під сильним стресом, що може негативно вплинути на кінцевий результат.

Як на мене, закріплення школи за місцем проживання – це добре. Багато дітей з районів хочуть навчатися в місті, ну і, відповідно, на місцевих інколи не вистачає місця й потрібно звертатися в іншу школу».

Юлія Тимошина, мама першокласника

Чи принесуть нововведення користь? Чи працюватимуть стандарти на практиці? Чи стане українська освіта більш якісною? Покаже час.

«Ми всі очікуємо, хочемо подивитися що це і як це. Тепер цікаво якими будуть результати, якщо такими методами навчати дітей, в чому буде відмінність. Сьогодні вже присутній не стільки страх, скільки цікавість що буде далі».  

Ірина Савчук, директор ЗОШ № 8

Матеріал Ірини Бурдюг

Схожі публікації