За 10 днів Україна використала річну квоту на експорт меду до Євросоюзу

Україна вичерпала 100% експортної квоти на поставку меду до країн ЄС

Про головне

Аліна Лісненко

До 11 січня 2018 року Україна вичерпала 100% річної експортної квоти на поставку меду в ЄС

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк на своїй Facebook-сторінці, передає Новое Время.

"На календарі - 11 січня, а 100% експортної квоти на поставку меду в ЄС вже використана, навіть з урахуванням того, що в минулому році її обсяг був збільшений. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (на щастя, український продукт конкурентний на європейському ринку навіть за межами автономних преференцій). Але в той же час дата 11.01 і нульовий баланс свідчать про надвисокий потенціал цієї галузі". 

Максим Мартинюк, перший заступник міністра аграрної політики

За його словами, в Україні налічується близько 400 тис. бджолярів, які сумарно виробляють в середньому 70 тис. т меду на рік, що є найвищим показником в Європі. Майже 57 тис. т, або 80% всього українського меду експортується в основному до ЄС. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медоутворюючих рослин - до 140 тис. т меду на рік, вдвічі більше поточних обсягів.

Мартинюк також зазначив, що в Україні не діють ніякі обов'язкові вимоги до якості меду, а існуючий держстандарт є добровільним. У той же час в рамках Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов'язання запровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані в Директиві Ради 2001/110 / ЄС. Україна повинна зробити це до кінця 2019 року.

Заступник міністра нагадав, що за першу декаду 2018 року Україна так само повністю використала квоту на експорт виноградного і яблучного соку (14 тис. т).

Джерело фото

Схожі публікації