В Україні заборонили книги про княгиню Ольгу та християнстві

Експерти побачили в виданнях ознаки пропаганди держави-агресора

Про головне

Ярина Боринець

Державний комітет телебачення і радіомовлення України заборонив ввозити в Україну чергову партію книг, надрукованих видавництвами Росії

Як повідомили на сайті відомства, відмовлено у видачі дозволу на ввезення книги Михайла Задорнова, Валентина Гнатюка і Юлії Гнатюк "Руни Віщого Олега". Заборонені книги А. Десницкого "Християнство. Справжнє. Росія, XXI століття", Єлизавети Дворецької "Ольга, княгиня військової удачі", Миколи Леонова і Олексія Макєєва "Небезпечна масть".

Експерти побачили в виданнях ознаки пропаганди держави-агресора.

"До сих пір було відомо дві версії біографії князя Олега: "Повісті временних літ" і з Новгородського першого літопису. Тепер маємо третю версію біографії князя Олега і вільне трактування історії від нині покійного гумориста Михайла Задорнова, який в двох неповних сторінках тексту встиг заспівати гімн "Росії, якою ми пишаємося", а також похапцем вилаяти Європу. Інтерес російських авторів і видавців до київських князів є продовженням стратегічної пропагандистської доктрини виправдання загарбницької політики через привласнення історії, початок якій поклав пам'ятник князю Володимиру в Москві, якої ще не було при ньому".

Алла Ковтун, член експертної ради

У книзі "Християнство. Справжнє. Росія, XXI століття" професор РАН Андрій Десницький, розмірковуючи про християнство в Росії, "виправдовує загарбницьку політику Росії", називаючи її "силою, яка не дає прийти в світ Антихриста".

Книгу Єлизавети Дворецької про княгиню Ольгу заборонили через епіграф на обкладинці "З Росії з любов'ю", який "звучить як знущання над українцями, особливо в світлі останніх повідомлень про бойові втрати від важкої російської зброї на сході нашої країни".

А в оформленні книги "Небезпечна масть" була використана символіка держави-агресора. "Така продукція не може бути ввезена на територію України", - підкреслили у відомстві.

Держкомтелерадіо нагадав, проте, що громадяни мають право ввозити з території РФ, а також з тимчасово окупованих територій України книги без спеціального дозволу для власного користування в кількості не більше 10 примірників на людину.

Джерело фото

Схожі публікації