У пошуках застиглого часу

Богдан Образ презентував у Чернівцях свою книгу

Про головне

Юлія Панаетова

4 квітня у медіацентрі «Belle Vue» автор книги «Київ-Париж» Богдан Образ розповів чернівчанам про українську культурну спільноту в Парижі, пошук себе та повернення додому

Книгу «Київ-Париж. У пошуках застиглого часу» Богдан Образ випустив ще у 2015 році. За цей час вийшов її переклад і книгу про Україну почали читати у Франції.

«Є дві версії книги: українська та французька. Це не просто переклад тексту. В українській версії герой повертається до Євромайдану, а у французькій – саме тоді, коли розпочинаються усі драматичні події того періоду». 

Богдан Образ, письменник

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Книга Богдана не є автобіографічною, але відтворює деякі моменти з життя автора. Богдан до 22 років жив у Києві, де навчавчався в торговельно-економічному університеті. Але потім його життя різко змінилося – він поїхав у Париж здобувати вищу освіту.

«У мене був підписаний договір з бізнес-школою у Франції. Коли мої батьки сказали, що є можливість поїхати вчитися туди, це було надзвичайне відчуття. Досвід періоду, коли ти виходиш зі свого комфортного життя в інший світ, описаний у цій книзі. Хоча вона не є повністю автобіографічною». 

Богдан Образ, письменник

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

За жанром, книга «Київ-Париж» – це любовний роман. Але сам автор стверджує, що це не основна суть книги, адже написав він її у вигляді путівника. Головний герой – студент, який блукає вулицями то Парижу, то Києва, пригадуючи історії, пов’язані з цими місцями.

«10 років тому Київ почав дуже сильно змінюватися. Я зрозумів, що не вмію фотографувати і малювати, але можу зберегти пам’ять про той Київ на сторінках паперу. Це був унікальний досвід. Коли я навчався у Франції, кожні 3-4 місяці повертався до Києва здавати іспити, гуляти містом і писати про Париж. Так я створив книжку у вигляді путівника. Я намагався порівняти речі, які я бачив у Парижі з тими, які нагадують мені про Київ. А любовним романом його називають через те, що тоді я відчув кохання на відстані. І якщо це навіть не автобіографія, то в ній дуже багато особистих сентиментів, переживань і поневірянь». 

Богдан Образ, письменник

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Також на зустрічі обговорювали українську діаспору в Парижі, сучасну політику та літературні новинки. Зустріч модерувала Інга Кейван. 

Трансляцію події та повний фотозвіт дивіться на сторінці Weche у Facebook.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації