У Чернівцях відбувся UrbanTalks Львів&Чернівці за участю Андрія Садового

На зустрічі обговорювали успішні кейси просторового планування, інтегрованого розвитку та велоінфраструктури

Про головне

Галина Волощук

13 червня у Центрі культури "Вернісаж" відбувся "UrbanTalks Львів & Чернівці: Як спільними зусиллями зробити наші міста кращими?"

Захід розпочався вступним словом мера Чернівців Олексія Каспрука, який наголосив на тому, що для розвитку міста важливо обмінюватися досвідом, аби уникнути схожих помилок.

«Я завжди кажу, що українські міста, маючи одне і теж законодавство, людей, міські проблеми, розвиваються по-іншому. Кожне місто має свій шлях, але ми можемо надати одне одному неоціненний досвід. Саме такий, який не можуть нам надати іноземні експерти. І цей проект тому підтвердження».  

Олексій Каспрук, Чернівецькій міський голова

Odoo CMS - велика картинка

Мер Львава Андрій Садовий розповів, як одного разу він подумав про те, яким має бути місто через 20, 30, 50 років. Тоді думки допомогли визначити орієнтир та зробити стратегію. Саме тоді починається найважче, адже з’явиляється багато проблем, які можуть завадити реалізації задуманого.

«Чому я приїхав у Чернівці? Я працюю міським головою вже 12 років, і за цей період я не пригадую жодного випадку, щоби хтось із представників верховної влади був зацікавлений в тому, аби дати якусь пораду, або вирішити якусь проблему в місті. Тоді я подумав, що от я маю досвід, і чому я його не можу передати іншим містам? Подивитись, як живуть люди, і який в них є досвід. Це надзвичайно корисно, адже люди нарешті почали спілкуватись».  

Андрій Садовий, міський голова Львова

Odoo CMS - велика картинка

Про те, якою має бути стратегія розповів Олександр Кобзарєв. Він зазначив, що добра стратегія, яка дає бажані результати – проста та коротка. Також важливо розвинути в людях характерні цінності, аби мешканці міста були готові до змін.

«Важливо розвинути цінності в містах, які зроблять його комфортнішим та багатшим. Ми розвиваємо зараз стратегію креативного міста, яка має 4 напрямки розвитку. Перший – це виховання креативності. Другий – як утримати креативних людей в місті, тобто створити комфортні умови, щоби вони могли проявити та реалізувати себе. Третій – забезпечити концентрацію. Це події, як ця, де могли би зібратися креативні люди, а отже більше нових думок та ідей. І останнє – залучення креативних людей ззовні, аби збиралось багато людей з різних частин країни та світу».   

Олександр Кобзарев, директор Комунальної установи "Інститут міста"

Odoo CMS - велика картинка

Заступниця директора Львівського комунального підприємства "Інститут просторового розвитку" Олександра Сладкова пояснила, як залучити мешканців до прийняття рішень на прикладі Львова. Олександра розповіла, що набагато легше домовитися з людьми, які живуть в маленьких будинках, ніж з тими, хто в багатоповерхівках. Адже там, де проживає більше людей, там більше думок і заперечень, що значно ускладнює вирішення просторових проблем.

Під час презентації лекторка показала приклади змін просторів у Львові, та неодноразово зазначала, що для вирішень проблем у місті потрібно змінити свідомість громадян, які не хочуть нічого не змінювати.

Odoo CMS - велика картинка

Голова Львівської асоціації Орест Олеськів детальніше розповів про велодоріжки у Львові та пояснив, як привчити мешканців їздити на велосипедах. Як виявилось, у Львові все починалося з 2010 року, а саме з першої акції за створення велоінфраструктури та першої сотні метрів велодоріжок на частині вулиці Липинського. Саме це привчило мешканців їздити на велосипедах. Неодноразово на зустрічі згадували поки що єдину велодоріжку в Чернівцях, як знак того, що ми вже почали рухатись до майбутнього, коли чернівчани обиратимуть велосипеди як основний вид транспорту. 

Трансляцію події можна переглянути за посиланням.

Фото Галини Волощук

Схожі публікації