У Чернівцях відбулась перша гендерна медіа-кав’ярня

Дослідниці з Волині презентували результати гендерного моніторингу чернівецьких ЗМІ

Про головне

Оксана Чорна

Журналісти обговорювали співвідношення експертів та експерток у матеріалах медіа

29 травня у Чернівцях представили результати зрізу гендерної чутливості ЗМІ. У рамках проекту «Ґендерний простір сучасної журналістики: від теорії до практики» експертки з Волині аналізували матеріали за лютий 2017 року у 22 областях України.

Публікації 110 друкованих і 110 інтернет-видань дослідили на співвідношення між героями та героїнями, експертами та експертками, залученими до коментування, а також на наявність фемінітивів (слів жіночого роду, альтернативні аналогічним поняттям чоловічого роду).

Odoo CMS - велика картинка

«Питання видимості жінок у суспільстві все ще залишається актуальним. Залучення експерток у журналістських матеріалах та вживання фемінітивів може вплинути на цю проблему. Якщо ми про щось не говоримо, то його просто не існує. Наприклад, мало хто знає, що в українському війську служать 17 тисяч жінок. Натомість роль воїна стереотипно належить виключно чоловічій статі».

Оксана Ярош, експертка з гендерних питань

У Чернівцях аналізували газети «Версії», «Чернівці», «Молодий буковинець», «Погляд» та «Буковина», а також інтернет-видання «АСС», «Чернівці Таймс», «Buknews», «БукПравда» та «Букінфо». 

Результати моніторингу доводять: чернівецьким медіа теж притаманний гендерний дисбаланс. Загалом чоловіки значно частіше виступають як експерти у матеріалах на різну тематику. 

Odoo CMS - велика картинка

У проаналізованих ЗМІ експертки коментували лише 16% політичних, 20% спортивних публікацій та 20% публікацій на тему війни.

Найбільш «дружніми» для експерток є сфери освіти/науки (46%), волонтерства (45%), і медицини (43%).

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Над зрізом місцевих медіа працювала й Тетяна Смолдирєва – викладачка кафедри журналістики Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, медіаекспертка Інституту демократії ім. П.Орлика.

«Журналістика віддзеркалює ставлення суспільства до певної теми. Можливо, таке дослідження збільшить використання фемінітивів журналістами, що, в свою чергу, зробить їх популярнішими і серед аудиторії». 

Тетяна Смолдирєва, медіаекспертка Інституту демократії ім. П. Орлика

Після презентації результатів зрізу, чернівецькі журналісти та експертки з Волині дискутували про важливість гендерного балансу та використання фемінітивів у матеріалах ЗМІ.

Фото Оксани Чорної

Схожі публікації