У Чернівцях пройшов Всеукраїнський тур «ЗміниТИ: взаємодія заради змін»

Учасники говорили про демократичні зміни в регіоні та країні

Про головне

Оксана Чорна

Експерти намагалися з’ясувати позиції та побажання громади щодо реформування медичної та виборчої систем

7 червня у Чернівецькій міській раді відбулося публічне обговорення ключових проблем в Україні. У рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ: взаємодія заради змін» громадська організація «Центр UA» та коаліція «Реанімаційний пакет реформ» відвідали Чернівці. Завтра такі ж публічні події відбудуться у Сторожинці та Хотині.

Разом із представники місцевої влади, об’єднаних територіальних громад, професійних медичних спільнот, громадських активістів і журналістів учасники обговорювали медичну реформу, виборчі правила, контроль за податками та взаємодію бізнесу.

«Чернівці – вже 19-те місто в нашому турі, мета якого – зробити демократичні зміни в країні незворотніми. Ми працюємо в рамках консультацій, коли експерти з Києва не говорять, а слухають». 

Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров'я

Odoo CMS - велика картинка

Серед експертів проекту: Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров’я; Інна Борзило, лідерка напрямку “Рівний доступ до політики” Центру UA; Андрій Андрушків, лідер напрямку “Контроль публічних фінансів” Центру UA; Олександр Ябчанка, експерт з медичної реформи Реанімаційного Пакету Реформ.

Зокрема, йшлося про реформу системи охорони здоров’я, оновлення виборчих правил, зміни в податковій системі та інструменти впливу на прийняття рішень влади.

Публічні консультації відбувались одночасно: політики та політологи обговорювали питання доступу громадян до прийняття рішень, а представники медичної спільноти говорили про реформу сфери охорони здоров’я.

Зокрема, експерти пояснювали особливості законопроекту медичної реформи.

«640 тисяч українських домогосподарств щороку потрапляють у фінансову катастрофу у випадку хвороби члена родини. А 92 % українців цього бояться». 

Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров'я

Odoo CMS - велика картинка

Автори реформи пропонують модель національного медичного страхування, коли громадяни платять податки, а держава із зібраних коштів сплачує адресні страхові виплати лікарням, в яких лікуються ці громадяни.

Із середини 2017 року кожен українець зможе обрати сімейного лікаря, терапевта чи педіатра для дитини, якому довірятиме. Цей лікар первинної ланки отримає весь страховий бюджет свого пацієнта і зможе ним розпоряджатися на власний розсуд.

Лікарі та лікарні отримають можливість організовувати свою роботу автономно, без вказівок зверху. Експерти переконують, це сприятиме раціональному розподілу коштів та підвищить якість медицини.

Пряму трансляцію з заходу можете переглянути за посиланням.

Фото Оксани Чорної

Схожі публікації