У Чернівцях мешканці ОСББ, які утеплили будинок, економлять 3,5 – 4,5 тисячі гривень за опалювальний сезон

У місті діє урядова програма "Теплі кредити" та співфінансування з міського бюджету

Про головне

Оксана Чорна

Через 2-3 роки після участі в програмі "теплих" кредитів мешканці отримують "чисту" економію – Укргазбанк 

12 липня Уряд виділив додатково 300 мільйонів гривень на фінансування програми "теплих" кредитів у 2017 році. Державні банки – Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Приватбанк – поновили видачу "теплих" кредитів для ОСББ/ЖБК і фізичних осіб.

Про це йдеться на сайті Держенергоефективності.

Сума відшкодування становить 35% суми кредиту (але не більше 14 тисяч  гривень) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб та 40% суми кредиту (але не більше 14 тисяч гривень у розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 000 гривень. Для родин-отримувачів субсидії ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70%.

Як програма "теплих" кредитів діє у Чернівцях?

У місті додатково крім урядової програми "Теплі кредити" діє програма співфінансування, за якою частину відсотків по банківському кредиту виплачує міський бюджет.

Про це 17 серпня на прес-конференції щодо реалізації урядової ініціативи "Теплі кредити" у Чернівцях розповіла начальниця відділу реформування та енергозбереження ЖКГ Жанна Владика.

Щоб скористатися програмою, необхідно виготовити кошторисну документацію з метою визначення вартості робіт, обговорити з банками можливість видачі таких кредитів, знайти підрядника.

"Сума відшкодування залежить від виду робіт: чи це утеплення фасадів, ремонт покрівель,  модернізація мереж освітлення, підвальних приміщень. На сьогодні є рішення виділити кошти на співфінансування 11 об'єктів у місті. Кількість заявок на участь у міській програмі підтримки продовжує зростати".

Жанна Владика, начальниця відділу реформування та енергозбереження ЖКГ 

Програмою "теплих" кредитів у Ощадбанку в Чернівцях уже скористалися 15 клієнтів. Кредит їм видали на суму близько 2,5 мільйонів гривень. Цьогоріч у банку ще 6 позичальників у рамках урядової ініціативи енергозбереження.

Представництво Укргазбанку запевняє, що учасники програми міського співфінансування у них виплачують лише 2%, а решту 15% компенсує міська рада. Тому "чисту" економію мешканці утеплених будинків відчують уже через 2-3 роки.

Завдяки урядовій програмі фасад будинку утеплили мешканці ОСББ на бульварі Героїв Крут, 16. І вже минулого опалювального сезону мешканці помітили економію, розповідає голова ОСББ Тарас Кузик.

"Кошти ми збирали півроку. Мешканці двокімнатних квартир платили 5,1 тисяч гривень, а трикімнатних – 6,3 тисячі гривень. Звичайно, не всі одразу погодилися скористатися програмою, проте вже після отримання перших платіжок мешканці побачили економію. Упродовж опалювального сезону ми заощадили від 3,5 – до 4,5 тисяч гривень з квартири.

Тарас Кузик, голова ОСББ

Запис прес-конференції щодо реалізації урядової ініціативи "Теплі кредити" у Чернівцях можете переглянути за посиланням.

Джерело фото

Схожі публікації