У Чернівецькій області триває передвиборна агітація - ОПОРА

Найактивніше передвиборна агітаційна кампанія проводиться у Кіцманській ОТГ

Про головне

Аліна Лісненко

Серед чотирьох об’єднаних територіальних громад Чернівецької області, вибори у яких відбудуться вже наступної неділі, найактивніше передвиборна агітаційна кампанія проводиться у Кіцманській ОТГ

Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Найбільша активність спостерігається в Кіцманській ОТГ, де кандидати у депутати та на посаду голови розповсюджують агітаційну продукцію в наметах та під час особистих зустрічей. Деякі кандидати розміщують агітацію на зовнішніх рекламних носіях. Крім того, в неділю, 22 жовтня, о 18:00 в районному Будинку народної творчості міста Кіцмань, відбудеться зустріч з кандидатами в депутати та кандидатами на посаду міського голови громади.

Кандидати у депутати та на посаду голови Мамаївської ОТГ фактично не використовують зовнішню рекламу, в окремих випадках розповсюджується агітаційна продукція, натомість проводяться особисті зустрічі з виборцями. Також 22 жовтня о 13:00 в Будинку культури села Мамаївці для виборців організована зустріч з кандидатами.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували листівку формату А4 «Напередодні майбутніх виборів», підписана ініціативною групою села Мамаївці. За словами місцевих жителів, листівка розповсюджували разом з випуском обласної газети «ЧАС». В публікація описано процес об’єднання громадян. Також автори згадують у матеріалі «одного із свідомих депутатів Ю. Савчука», а також діючого сільського голову «наш голова [ред. - сільський голова Мамаївців Сергій Угринчук] на словах висловив пітримку цієї ідеї [ред. – ідея створення ОТГ], але в той же час повторив фразу про відповідальність (тобто безвідповідальність) його та більшості депутатів».

У тексті згадується й політична партія: «Тут постає логічне запитання: яке моральне право мають йти на вибори ті люди, які не можуть і не хочуть брати на себе відповідальність за громаду; які всіляко протидіяли, розпускаючи безглузді чутки, принижуючи по суті тих, з ким ми вже по суті об’єднались і кричали: «Мамаївські газди» проти Лужанських… На сьогоднішній день всі ці депутати, ставши під крило ВО «Батьківщина», дружно балотуються на різних округах... До речі щодо «Батьківщини»: в нашому селі аж чотири депутати, які представляють дану політичну силу (один обласний і троє районних) і жоден з них не приклав ніяких зусиль для просування реформи. Зате коли діло дійшло до виборів, «Батьківщина» тут як тут!»

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу, що якщо поширена інформація, у будь-якій формі, про суб’єкта виборчого процесу (кандидата, політичну партію або місцеву її організацію) є недостовірною, то поширення такої інформації є порушенням вимог виборчого законодавства та має ознаки використання «брудних технологій». Так, відповідно до частини 5 статті 60 Закону «Про місцеві вибори», забороняється розповсюджувати завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію-суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями.

Окрім цього, на листівці відсутня інформація про замовника та інші вихідні дані. Згідно частини 2 статті 56 Закону, друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Неактивними є агітаційні кампанії в Острицькій та Магальській громадах. У селі Магала на посаду голови громади претендує один кандидат, тому боротьба за місце керівника громади - відсутня. Кандидати в депутати персонально спілкуються з окремими виборцями. Такий же низький рівень агітації спостерігається в Острицькій громаді, де на посаду сільського голови балотується чотири претенденти. Кандидати зазначають, що проводять агітацію у формі особистих зустрічей та «від дверей до дверей».

Нагадаємо, 29 жовтня відбудуться перші вибори в чотирьох громадах Чернівецької області:

1) Кіцманська ОТГ до складу якої увійдуть м. Кіцмань, с. Суховерхів та с. Давидівці;

2) Мамаївська ОТГ в складі с. Лужани та с. Мамаївці;

3) Магальська ОТГ в складі с. Рідківці, с. Буда, с. Прут, с. Остриця( Новоселицького р-ну) та с. Магала;

4) Острицька ОТГ з селами Луковиця, Горбова, Годинівка, Цурень, Банчени, Маморниця, Радгоспівка та Остриця. 

Джерело фото

Схожі публікації