«Цей вибір не надовго», - політолог

У Молдові та Болгарії на виборах президента перемогли – колишній комуніст та генерал-майор запасу

Про головне

Аліна Лісненко

«Це і не добре, і не погано для України», - політолог Ігор Буркут про нового президента Молдови.

У Республіці Молдова вперше з 1996 року народ обрав президента. До того це робили члени Парламенту. Цьогоріч на виборах 13 листопада переміг лідер соціалістів Ігор Додон, якого називають проросійським кандидатом. Варто зазначити, що Крим він вважає російським.

Чому сусіди зробили такий вибір і чи не зіпсуються стосунки між Україною і Молдовою ми запитали в політолога Ігоря Буркута.

Odoo CMS - велика картинка

Ігор Буркут

Фото - Facebook

«Особливість Молдови у тому, що третина молоді там виїхала за кордон. У країні залишилося багато пенсіонерів, а це той електорат, який пам’ятає Радянський Союз. Проросійські сили цим скористалися і почали говорити про те, як колись все було добре. Після цього перемогу на виборах здобув колишній комуніст Ігор Додон. Це і не добре, і не погано для України. Адже за молдовською конституцією, президент не має широких можливостей. Ключові завдання вирішує парламент, а більшості в парламенті Додон не має. Насправді мені трохи шкода цього політика, бо наобіцяв він дуже багато, а виконати не зможе. Незабаром на вулиці Кишинева вийдуть люди з гаслами «Геть Додона». 

Odoo CMS - велика картинка

Ігор Додон

Фото - ukrinform.ua

Схожа ситуація і в Болгарії, там на виборах президента переміг соціаліст Румен Радєєв, який також симпатизує Росії і виступає проти членства Болгарії в НАТО та ЄС.

«Так, Болгарія є членом ЄС і через це у країні багато розчарувань. Особливо у людей старшого віку, вони пережили владу комуністів, які обіцяли світле майбутнє. До Євросоюзу болгари теж так ставилися, як до механізму, який легко вирішить всі їхні проблеми. Але цього не сталося. Зрештою, президент у Болгарії теж не має великих повноважень, а обіцянок надавав багато. Як воно буде – покаже час. Але зараз я не бачу причин для паніки».

Ігор Буркут, політолог

Odoo CMS - велика картинка

Румен Радєєв

Фото - zaperlink.com 

Схожі публікації