Садгірська синагога: відновлення паломницького центру юдеїв

У Чернівцях реконструювали Садгірську синагогу

Про головне

Аліна Лісненко

На відновлення Садгірської синагоги витратили 3 роки і 2 мільйони доларів


 
 

Коли достеменно була зведена синагога у Садгорі, невідомо. Історик та директор музею історії та культури євреїв Буковини Микола Кушнір припускає, що збудували її в часи розквіту єврейства у Садгорі, а саме в 70—80-их роках ХІХ століття. 

"Історія Садгірської синагоги безпосередньо пов’язана з історією династії, яка виникла у Садгорі в 19 столітті. Династії Цадиків із сім'ї Фрідманів. Перший представник з'явився у Садгорі в лютому 1842 року і поклав початок династії, яка потім отримала назву Садгірська. Один із синів засновника династії під кінець свого правління збудував синагогу, про яку йдеться".

Микола Кушнір, директор музею

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Довгий час синагога у Садгорі не використовувалася за призначенням. За Радянського Союзу тут ремонтували трактори і танки.

"Тобто три роки тому, коли я сюди прийшов, я застав залишки стін і всередині синагоги росли вже великі дерева".

Михайло Крайс, керівник проекту відновлення.


Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

"Все що ми тут робимо, ми робимо за тими фотодокументами, які залишилися, або за тими спогадами, які передають із покоління в покоління.

Буде відновлена не тільки ця синагога, а й обов’язково побудуємо мікву (приміщення для ритуальних омовінь). Вона схожа на лазню. Справжня синагога не може без мікви існувати. Хочемо відновити будинок рабинів, впевнений, що це зробимо і відкриємо там або готель, або релігійну школу, де будуть постійно навчатися 2030 хлопчиків. Тоді це місце повністю оживе".

Михайло Крайс, керівник проекту відновлення.

Представники єврейської громади стверджують, що синагога – це не храм, а будинок. Тобто місце, де кожен єврей має почувати себе, як вдома. І додають, що двері їхнього дому будуть завжди відкриті для гостей, незалежно від віросповідання.

Фото Василя Салиги з відкриття Садгірської синагоги 03.11.2016 року.

Odoo CMS - велика картинка

Схожі публікації