Перший джазовий фестиваль стартував у Чернівцях

«Muza Hyst Jazz Fest» триватиме три дні

Про головне

Юлія Панаетова

15 травня у конференційній залі кіноклубу «RED» стартував джазовий фестиваль «Muza Hyst Jazz Fest»

У Чернівцях такий музичний перформанс проходить вперше та триватиме 3 дні. У програмі – джазові музиканти з України та Америки, гра на різних локаціях та гучний проїзд містом.

«Я в Чернівцях живу 4 роки, хоча сам із Донецька. Там я організував перших два фестивалі вільної імпровізації. У 2014 та 2015 ми проводили джаз фест у Львові. Сьогодні цей фестиваль проходить вперше у Чернівцях. Сподіваюся, що джазова традиція тут буде розвиватися. Ми починаємо з невеликих обертів. Сьогодні у залі трохи більше 120 людей. Це непогано, як для початку. Завжди було складно робити експериментальні речі, а тим більше зараз. Ми хочемо почати фестиваль з трохи шаленої ноти. Ризикуємо цим, але сподіваємося на розуміння чернівчан».

Олександр Сушинський, координатор програмної частини «Muza Hyst Jazz Fest»

Odoo CMS - велика картинка

Першими на сцену вийшли хлопці з «Марк Токар тріо». Фронтмен гурту – джазовий контрабасист світового рівня. Марк першим з українських музикантів зіграв на престижному Chicago Jazz Festival. Разом з ним у гурті грає саксофоніст Микола Лебідь та барабанщик з Ньою-Йорка Олексій Артемов.

«Фестиваль готувався дуже швидко, на чистому ентузіазмі та на великій мрії. Ми стикалися з різними ситуаціями. До чогось були морально готові, до чогось – не дуже. Були люди, які не вірили у те, що фестиваль відбудеться, але ми це зробили. Якщо усе пройде добре, ми будемо враховувати побажання публіки і наступного разу зробимо все іще краще».

Яна Пальчикова, організаторка «Muza Hyst Jazz Fest» 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Під час шаленого виступу «Марк Токар тріо», реакція глядачів була неоднозначною. Хтось не міг всидіти на місці і пустився у танець, а хтось затуляв вуха від різкого звуку. Музика гурту – не класичний джаз. Хлопці представляють його сучасний, імпровізаційний напрям.

«Ми дуже хотіли побачити реакцію публіки, і ми її побачили. Для нас важливо почути відгук, щоб орієнтуватися на майбутнє. Я розумію, що більшість людей зараз трішки у шоці, але це приємний шок. Вони вражені, вони такого не очікували. Напевно, сподівалися почути класичне звучання джазу. Чому вирішили відразу почати з шокової терапії, бо це велика мрія усіх нас. А почалося все з того, що ми вирішили влаштувати художню виставку фотографині з Румунії. Коли вона приїхала, ми почали говорити про те, що у Чернівцях недостатньо руху, подій, які би нам хотілося бачити, і почали розвивати цю тему серйозніше».

Яна Пальчикова, організаторка «Muza Hyst Jazz Fest»

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Другим на сцену вийшов авангардний гітарист Дмитро Радзецький. Зазвичай він грає в дуеті з братом Сергієм, який не зміг приїхати до Чернівців. Під час виступу Дмитро вмикав записи брата і грав дуетом з його електронною версією. На завершення усі музиканти зібралися на одній сцені та зіграли спільну джазову імпровізацію.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Учасників фестивалю привітав дипломат посольства США, за сумісництвом, джазовий саксофоніст Шон О’Хара.

«Я ще вивчаю українську мову. Це добре для вас, бо я не буду розмовляти довго. Мені дуже подобається у Чернівцях, люблю ваше місто. Я в захваті від архітектури і просто хочу подякувати організаторам фестивалю. Мені пощастило потрапити сьогодні сюди. Це круто».

Шон О’Хара, дипломат посольства США  

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Вже сьогодні, 16 травня, Шон гратиме імпровізаційну програму «Вікно в Америку» в бібліотеці на вул. Кобилянської, 47.

Також у другий день фестивалю організатори влаштовують гучний проїзд містом «Аут-античний перформанс». А ввечері в культурно-мистецькому центрі «Вернісаж» на вул. Кобилянської експериментальний джаз зіграють Максим Троянов, Олександр Сушинський та Маркош Крижак.

Odoo CMS - велика картинка

Повний фотозвіт із відкриття фестивалю дивіться за посиланням.

Фото Ігоря Волощука

Схожі публікації