Новорічний настрій: різдвяні ярмарки в Європі

Ми розпитали чернівчан, які нещодавно гостювали у Штутгарті, Парижі та Мадриді, про їхні враження від різдвяних ярмарок

Про головне

Diana
Чернівчани в один голос стверджують, що атмосфера на ярмарках просто казкова

У Чернівцях ще прикрашають ялинку і готують різдвяне містечко до відкриття. Офіційна частина із запаленням головної ялинки міста запланована на 19 грудня.

Ми запитали у чернівчан, які цьогоріч вже встигли побувати на новорічних ярмарках у Європі, про їхні враження та спостереження. Вони ж поділилися своїми світлинами.

Текстовий та графічний блок Odoo

«Піти з ярмарки, нічого не купивши, дуже важко»

Чернівчанка Крістіна Склярчук наразі гостює у німецькому містечку Штутгарт. Дівчина розповідає, що починають працювати святкові ярмарки за місяць до католицького Різдва, тобто з 23 листопада. А на саме Різдво на вулицях тихо, бо свято вважається сімейним.

"Сніг і мороз радують не часто, тому святковий настрій максимально створюється декораціями. Приголомшливе відчуття, ніби ти потрапив у казку, захоплює вже з перших кроків. Усе навколо сяє, переливається, рухається. Учасники ярмарок оформлюють дерев'яні будиночки не лише зсередини, а й на дахах. Можна побачити різноманітні композиції з ялинкових гілок, гірлянд чи механічних казкових іграшок".

Крістіна Склярчук, чернівчанка

Текстовий та графічний блок Odoo

Торгують на ярмарку у Штутгарті різдвяними прикрасами, свічками, дизайнерським одягом, керамічним посудом та іграшки. Трапляються і побутові речі. І звичайно є багато яток з гарячою їжею та напоями. Придбати можна смажені сосиски у булках, глінтвейн, солодкі горішки і сухофрукти у цукрі чи свіжі фрукти в шоколаді.

Текстовий та графічний блок Odoo

"Смачні і свіжі фрукти в шоколадній скоринці на палочці. Зачаровує традиція керамічних чашок для напоїв, за них платиш "pfand" (залог) 2-3 євро, а після повертаєш або за бажанням залишаєш собі на згадку. Дуже гарно, коли всі смакують гаряче вино із цих чашок, і жодного сміття. У Штутгарті вразила своєю простотою ідея подачі сирного фондю - ти отримуєш смачну свіжу булку і картонний конус із гарячим густим сиром. Видів глінтвейну теж багато: червоний, білий, з додаванням рому, вишневого чи смородинового лікеру, з яєчним лікером та взбитими вершками, гарячий сидр та гарячі медові напої, орієнтовна вартість за 200 мл - 3-6 євро. Піти з ярмарки, нічого не купивши - дуже важко".

Крістіна Склярчук, чернівчанка

Текстовий та графічний блок Odoo

Не зважаючи на велику пропозицію спиртних напоїв, п’яних і галасливих людей на ярмарці чернівчанка не помітила.

"Часто чути живу музику, грають вуличні музиканти або невеличкі концерти з оркестром і хором. Усі напої та їжа - дуже смачні, не траплялося чогось неякісного чи сумнівного. У деяких містечках ярмарки тематичні, наприклад Середньовічний різдвяний маркет в Есслінгені. Костюмовані учасники пропонують історичний одяг, реконструкторську зброю, унікальні за дизайном прикраси та аутентичні страви".

Крістіна Склярчук, чернівчанка

Текстовий та графічний блок Odoo

«Таке враження, ніби потрапляєш у казку»

Чернівецька студентка Оксана Ватаманюк нещодавно побувала на різдвяному ярмарку в Парижі.

«Усе дуже сподобалось. Шкодую тільки, що не ввечері пішла. Думаю, із вогниками ще гарніше повинно бути. Хоча і в день людей на ярмарку було багато, де-не-де важко було навіть пройти. Усі щось купують, фотографуються. Парижани дуже полюбляють «Chicha», це десерт, який схожий на наші пончики. Я ж на ярмарку спробувала смажені каштани».

Оксана Ватаманюк, студентка

Текстовий та графічний блок Odoo

Поряд із різдвяним ярмарком - гарно прикрашений ТЦ "Lafayette".

Текстовий та графічний блок Odoo

Днями з Парижу повернулась і чернівчанка Лілія Шутяк.

«Надзвичайно вразила атмосфера, яка панує на різдвяному ярмарку в Парижі. На Єлисейських Полях розташоване величезне святкове містечко, де можна придбати різні смачні національні страви, випити глінтвейну, покататися на одному з атракціонів та разом із Санта Клаусом поспівати різдвяних пісень. Як любительці хоррору, мені особливо припав до душі "потяг жахів", в якому можна проїхатися темними кімнатами і зустріти різних монстрів. Щоправда, цей атракціон швидше розважає, ніж лякає і, звісно, створює святковий настрій. Вартує таке задоволення 5 євро». 

Лілія Шутяк, чернівчанка

 
 

Увечері центр Мадриду перетворюється на величезний парк розваг

Чернівчанка Світлана Яхневич не вперше потрапляє на святкові ярмарки у Мадриді. Каже, що з кожним роком ярмарок зростає та охоплює все більшу і більшу частину міста.

Текстовий та графічний блок Odoo

«Різдвяний ярмарок у Мадриді традиційно розташований на площі Де Майор. Там є ялинка, будиночки, де торгують різноманітним крамом. Площа має форму квадрата і тільки з двох сторін має вихід. Вулички, які ведуть до площі, також перетворюються на ярмарок. Тут грають на різноманітних музичних інструментах, багато мімів, торгують смаженими каштами і пропонують спробувати своє щастя у національній лотереї».

Світлана Яхневич, чернівчанка

Текстовий та графічний блок Odoo
Текстовий та графічний блок Odoo

Схожі публікації