НАТО відкриє командний центр для протидії кіберзагрозам

Рішення прийняли на зустрічі міністрів оборони країн НАТО

Про головне

Ярина Боринець

Учасники зустрічі визнали кібератаки частиною бойових дій

Про це на прес-конференції заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, передає Медуза.  

Завдання організації – вміти відбивати подібні атаки настільки ж ефективно, як захищатися від звичайного нападу.

Де саме буде розташований новий центр, Йенс Столтенберг не уточнив, зазначивши лише, що він буде вписаний в уже існуючу структуру НАТО.

Інший представник альянсу заявив, що мови про створення окремого штабу для боротьби з кібератаками не йде, однак військові структури організації "повинні отримати можливості, щоб ефективно протистояти кіберзагрозам".

Йенс Столтенберг пояснив необхідність створення командного центру випадками комп'ютерних атак – і в тому числі наслідками вірусу WannaCry. Чиновник зазначив також, що останнім часом багато країн НАТО скаржилися на хакерські атаки з боку Росії, але підкреслив, що всі дії альянсу в сфері боротьби з кіберзагрозами носять оборонний характер і не спрямовані проти будь-якої конкретної країни.

Рішення про створення координаційного центру з боротьби з кіберзагрозами було прийнято в рамках трансформації командної структури НАТО. Про реформу було оголошено на саміті організації у Варшаві в 2016 році; її необхідність пояснили агресивними діями Росії на сході України.

В рамках реформи міністри оборони країн НАТО також оголосили про створення двох нових штабів – один потрібен для охорони морських шляхів в Атлантичному океані, інший – для організації ефективного переміщення військ всередині території НАТО.

Джерело фото

Схожі публікації