Найкраща гімнастка Естонії буде виступати за Україну

Яніка Вартлаан визнана найкращою художньою гімнасткою 2016 року

Про головне

Ярина Боринець

У травні минулого року за явною перевагою виграла чемпіонат Естонії з художньої гімнастики 18-річна Яника Вартлаан виступатиме під прапором України

Цікаво, що ще у вересні поточного року ЗМІ писали про те, що Вартлаан планує пробитися в збірну Росії. Про це повідомляє сайт eer.ee.

1 листопада Федерації секретаріат гімнастики України розповів ЗМІ про наміри гімнастки виступати за Україну.

"Рішення Міжнародної Федерації гімнастики (FIG) про те, що Яаніка Вартлаан має право виступати за Україну, ми отримали два дні тому".

секретаріат Федерації гімнастики України

Технічно процедура зміни спортивного громадянства виглядає наступним чином: гімнастка пише заяву про свій намір виступати під прапором іншої країни, федерації цих країн виносять свої рішення, а потім направляють відповідні запити в FIG.

"Ми повідомили FIG про те, що хотіли б бачити Вартлаан в своїй збірній. Естонська федерація зі свого боку також підтвердила, що нічого не має проти".

секретаріат Федерації гімнастики України

Член правління Спілки гімнастики Естонії Наталія Інно сказала, що у Вартлаан було подвійне громадянство - Естонії та України.

"Після досягнення 18-річного віку в спорті необхідно вирішувати, яку країну ти будеш представляти. Наскільки мені відомо, у Яніки і її батьків виникла думка про отримання спортсменкою російського громадянства. Це було обумовлено, по-перше, тим, що вона все життя тренувалася в Москві, а по-друге, до неї був виявлений інтерес з боку олімпійського резерву Росії. За моєю інформацією, після того, як Вартлаан в минулому році виграла чемпіонат Естонії, вона подала документи на російське громадянство. А що сталося за останній рік - цього я не знаю. На міжнародних змаганнях у останній рік Яника не виступала, оскільки пробитися в збірну Росії дуже важко. І влітку, наскільки я розумію, вона захотіла виступати за Україну".

Наталія Інно, член правління Спілки гімнастики Естонії

Керівництво української федерації зацікавлене в нових сильних спортсменах. На думку Наталії Інно, саме це стало причиною пропозиції Яніці Вартлаан.

Отримати коментарі ні самої Яніки Вартлаан, ні віце-президента і старшого тренера Федерації гімнастики України Ірини Дерюгіної поки не вдалося.

Джерело фото

Схожі публікації