Маланкувати – доторкнутися до автентики

Ірина Пустиннікова та Максим Козменко представили путівник «Буковинські Маланки»

Про головне

Аліна Лісненко

Книга веде маршрутом найемоційнішого та найяскравішого народного свята у Чернівецькій області

 
 

22 грудня у Літературному целанівському центрі автор тексту та фото Ірина Пустиннікова та автор фото Максим Козменко презентували путівник «Буковинські Маланки». Цей путівник розповідає про маланкування у різних куточках Чернівецької області, описує обряд в етнокультурному, географічному, історичному контекстах, показує його на численних фотографіях.

Письменниця не пропускає буковинські «маланки» упродовж 11 років. Також бувала на таких фестивалях в інших регіонах України та закордоном, та запевняє, що в Чернівецькій області вони є найбільш автентичними.

«Буковинська Маланка – жива, ледь не остання з шереги народних дійств. Видозмінюється, трохи відступає від прадідівських ритуалів – але живе!»

Ірина Пустиннікова

Odoo CMS - велика картинка

Максим Козменко фотографує народні святкування 6 років і вже планує зйомки наступної Маланки.

«Маланка для мене – це є ота прадавня іскринка, яка до сих пір існує в нашому світі. І ми не повинні ніколи її загасити. Ми повинні з неї роздмухати полум’я архаїчного культу, який у нас існував з дохристиянських часів».

Максим Козменко

Також із фотографіями Максима Козменка та Ірини Пустиннікової, присвяченими святу Маланки, можна буде познайомитися на виставці «Буковинські Маланки: фотомиті», яка працює у «Найкращій кав’ярні на розі» (вул. Університетська, 17) з 21 грудня й упродовж січня.

Фото Василя Салиги. 

Odoo CMS - велика картинка

Схожі публікації