Керченський міст загрожує порту Маріуполя втратою половини вантажопереробки

23% суден, що заходили в порт протягом минулого року, не зможуть пройти під мостом

Про головне

Оксана Чорна

Обмеження на прохід через Керченську протоку через будівництво Росією моста в окупований Крим приведуть до того, що порт Маріуполя втратить приблизно 43% своєї вантажопереробки

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

Як пояснили у відомстві, згідно з новими вимогами, пройти під мостом в Азовське море зможуть тільки судна довжиною не більше 160 метрів, осадкою не вище 8 метрів і не більше 33 метрів заввишки над рівнем моря.

У той же час за даними Маріупольського порту, як мінімум 144 судна, що заходили в порт протягом минулого року, були більше позначених габаритів. Від загального числа суден, що зайшли у порт, це становить 23%.

Встановлені обмеження призведуть до того, що в Маріупольський морський порт зможуть заходити тільки судна з порівняно меншою повною вантажопідйомністю (10 тисяч тонн).

Це, в свою чергу, впливатиме на конкурентоспроможність порту, оскільки такими судами можна перевозити вантажі в межах Чорного і Середземного морів. На інші континенти – в Азію, Африку і в американські країни перевезення здійснюється судами океанських класів.

Раніше МЗС України висловив протест у зв'язку з введенням Росією заборони на судноплавство через Керченську протоку протягом серпня та вересня через будівництво моста.

Заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк заявив, що українська влада готує позов проти Росії через введені обмеження.

Odoo CMS - велика картинка

Схожі публікації