Як зекономити тепло та гроші: закон і практика (ВІДЕО)

Про програми, які допомагають заощадити під час опалювального сезону, та про те, як вони діють у Чернівцях

Про головне

Оксана Чорна

Уже незабаром розпочнеться опалювальний сезон. А це означає, що всім нам доведеться думати, як зберегти тепло в оселі та гроші у гаманці. Уряд та міська влада пропонують певні програми, які допоможуть заощадити протягом осені та зими. Журналісти Weche дізналися, як діють ці програми у Чернівцях та як ще чернівчани боряться проти високих тарифів.

 
 

Один із способів зменшити витрати – встановити лічильник обліку тепла. У Чернівцях міська рада затвердила умови співфінансування, за якою мешканці багатоквартирних будинків за встановлення таких приладів платять лише 20%. Проте програма діє лише до 1 жовтня. Після цього лічильники примусово встановить Теплокомуненерго, а платити доведеться вже в повному обсязі.

Старший інспектор відділу інформування та енергозбереження департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Василь Яківців пояснює, такі умови передбачає ЗУ "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

"Міська рада виділила з бюджету 13 мільйонів гривень для обладнання лічильниками багатоквартирних будинків у Чернівцях. На сьогодні ми маємо понад 200 звернень від мешканців, які хочуть встановити лічильники. Станом на серпень ми вже встановили 485 таких приладів. Мешканці можуть самі обирати підрядника та сам лічильник. Загалом, програма встановлення лічильників у Чернівцях є чи не найкращою в Україні, адже зазвичай мешканці самі сплачують 50% – 80% витрат".

Василь Яцівків, старший інспектор відділу інформування та енергозбереження департаменту ЖКГ ЧМР

Мешканці будинку на Героїв Майдану 103 В уже встановили лічильник обліку. Втім, вважають, такий лічильник не у кожному випадку сприяє економії.

"Завдяки програмі співфінансування ми встановили лічильник вартістю приблизно 55 тисяч гривень. Для цього збирали з квартири по 400 гривень. Прилад допомагає заощадити в міжсезоння, коли погода постійно змінюється. Облік ведеться на весь будинок. А потім витрачені гігакалорії ділять на квадратні метри, і кожному мешканцю індивідуально нараховують витрати. Проте у панельному будинку взимку таким чином не заощадити, адже з таких будинків тепло просто зникає. Під час морозів зекономити завдяки встановленню лічильника вдасться лише в утеплених будинках".

Олександр Харкавий, мешканець будинку на Героїв Майдану 103 В 

Тобто заощадити кошти, встановивши лічильник, зможуть лише мешканці утеплених багатоповерхівок. Для цього Уряд пропонує скористатися програмою теплих кредитів, які надають державні банки. Держава відшкодує від 35% - до 40% суми кредиту на придбання енергоефективного обладнання. Крім того, у Чернівцях з 15 з 17 кредитних відсотків компенсують з міського бюджету. Так утеплили свій будинок на бульварі Героїв Крут, 16.

"Щоб скористатися урядовою програмою, ми написали звернення до Чернівецького міського голови Олексія Каспрука. Через тиждень до нас прийшов лист з ЖКГ, де було вказано, які документи готувати, вибір підрядників для встановлення. В Укргазбанку після підтвердження з міської ради нам дали кредит. За опалювальний сезон у кожній квартирі ми зекономили від 3,5 до 4 тисяч гривень".

Тарас Кузик, голова ЖКБ №37 у Чернівцях

Проте у Чернівцях практикують і значно радикальніші способи боротьби з високими тарифами.

"Моя думка така: що якщо влада дозволяє собі всі ці свавілля, то чому нам, громадянам, не дозволити собі маленьке свавілля та просто не платити за комунальні послуги. Я плачу десь раз у півроку, раз у всім місяців. І, як правило, неповну суму. У мене вже багатотисячний борг. І я вважаю, що це такий безплатний кредит від держави. У мене лічильник знаходиться вдома, тому до нього ніхто не може дістатися без мого дозволу. У Києві, я знаю, це просто масова практика. Люди не платять не через те, що в них така ідеологічна позиція, а через те що в них просто немає грошей. І коли таких людей буде багато, корпорації терпітимуть страшні збитки. Це один з хороших способів мирної боротьби".

Тарас Руснак, чернівчанин

Отже, готуйтеся до опалювального сезону, та вирішуйте, як саме зберегти тепло та заощадити гроші.

Джерело фото

Схожі публікації