Гройсман обіцяє продовжити реформи в Нафтогазі

Реформування НАК "Нафтогаз" буде продовжено і навіть поглиблено

Про головне

Яна Вичавка

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що реформування НАК "Нафтогаз" буде продовжено і навіть поглиблено

Про це він заявив під час засідання уряду, повідомляє Укрінформ.

"Я гарантую, що будуть продовжені реформи і прискорені для того, щоб "Нафтогаз" був сучасною, якісною компанією, у якій впроваджено належні принципи корпоративного управління", 

 сказав Гройсман 

Він також наголосив, що в результаті реформи "Нафтогаз" припинить бути монополістом на нафтогазовому ринку України.

Крім того, глава уряду пообіцяв, що спільно з міжнародними партнерами буде публічно оновлено і наглядову раду компанії з метою залучення "максимально якісних кадрів для продовження реформи".

У вівторок, 19 вересня, останні незалежні члени наглядової ради "Нафтогазу" Пол Ворвік та Маркус Річардс повідомили компанію про намір піти у відставку. Своє рішення вони пов'язують зі згортанням реформ з боку уряду.

На початку вересня стало відомо, що Секретаріат Енергетичного Співтовариства повідомив Україну про початок процедури вирішення спору, пов’язаного з порушенням Україною її зобов’язань за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства. Йдеться про фактичне монопольне становище на ринку газу НАК "Нафтогаз України" та відсутність реформ у цій сфері, що визначені зобов'язаннями України та відповідними змінами в українському законодавстві. Приєднавшись до Енергетичного Співтовариства, Україна взяла на себе зобов’язання запровадити ключові правові норми ЄС у сфері енергетики. Нормативні документи Третього Енергетичного Пакету вимагають відокремлення транспортування від видобування та постачання природного газу. В Україні ці норми було запроваджено законом "Про ринок природного газу".

У ході засідання уряду 6 вересня Кабінет міністрів України доручив Міненерговугіллю створити міжвідомчу комісію з розслідування систематичного невиконання НАК "Нафтогаз України" плану передачі активів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для ефективної роботи ПАТ "Магістральні газопроводи України".

При цьому, міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що "Нафтогаз" фактично саботує процес своєї реструктуризації.

Джерело фото

Схожі публікації