Єврокомісія запропонувала застосувати до Польщі статтю про покарання країни-члена ЄС

Застосування статті трапиться вперше в історії

Про головне

Ярина Боринець

Єврокомісія запропонувала Раді ЄС визнати, що реформи судової системи Польщі ставлять під загрозу цінності Євросоюзу, а саме верховенство закону

Мова йде про формальну процедуру, передбачену статтею № 7 договору про Європейський Союз. Раніше вона жодного разу не застосовувалася, передає Meduza.

У разі схвалення цієї пропозиції Європарламентом, орган повинен буде одноголосно визнати факт порушення Польщею цінностей ЄС. Тоді проти країни можуть бути введені санкції - зокрема, її можуть позбавити права голосу в Раді.

У Єврокомісії заявили, що протягом двох років вказували владі Польщі на невідповідність реформ європейським законам. Всього за цей час в Польщі взяли 13 законів, які так чи інакше дозволяють виконавчій і законодавчій влади втручатися в дії судової влади.

"За відсутності судової незалежності виникають серйозні питання про ефективне застосування європейських законів - від захисту інвестицій до взаємного визнання рішень в різних областях, від рішень про опіку над дітьми до виконання європейських ордерів на арешт".

Єврокомісія

У Польщі є три місяці, щоб вжити заходів відповідно до рекомендацій Єврокомісії. Представники правлячої партії "Право і справедливість" назвала рішення Єврокомісії "абсолютно політичним".

Схожі публікації