ЄСПЛ оштрафував на користь України дівчину, яка смажила яєчню на "Вічному вогні"

Суд постановив виплатити державі 4 тисячі євро штрафу

Про головне

Ярина Боринець

Європейський суд з прав людини наказав Україні виплатити штраф українській громадянці Ганні Сіньковійв розмірі 4 тисяч євро у справі про осквернення меморіалу Вічного вогню в Києві

Про це повідомляє "УНІАН".

Сінькова, яка тоді була активісткою об'єднання "Братство святого Луки", в кінці 2010 року смажила яєчню на вічному вогні в Києві. У 2011 році вона була заарештована після того, як в інтернеті з'явився відеоролик акції. На відео молоді люди готують їжу на вічному вогні в парку Слави воїнам ВВВ у Києві. Це викликало широкий громадський резонанс. Слідство пред'явило Сіньковій обвинувачення за статтею 297 КК України (наруга над могилою). Потім Печерський районний суд Києва засудив її до трьох років позбавлення волі умовно.

У постанові, розміщеній на сайті ЄСПЛ, йдеться, що Страсбурзький суд згоден з висновками українського суду в їх оцінці дій Сінькової, і вказується про відсутність фактів неправильного застосування судом місцевого законодавства.

Також страсбурзький суд не знайшов порушень у початковому арешті дівчини. Водночас той факт, що її тримали в СІЗО майже місяць після того, як термін арешту сплив (а після того держава жодним чином не відшкодувала дівчині втрати через це), став достатнім приводом, щоби стверджувати про порушення Україною Європейської конвенції з прав людини.

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити штрав Сіньковій "в розмірі чотирьох тисяч євро в рахунок моральної шкоди".

Джерело фото

Схожі публікації