Експерименти, квести, розіграші та досліди: у Чернівцях провели «Науковий пікнік»

Науковці ділилися практичними знаннями

Про головне

Юлія Панаетова

26 травня на Соборній площі відбувся «Науковий пікнік з Марією Кюрі»

У палатковому містечку розмістилися студенти майже усіх факультетів Чернівецького університету, коледжів та училищ. Усі вони проводили досліди, квести та розіграші.

«Усе починалося з нашого великого бажання. Ми хочемо розвивати науку, руйнувати стереотипи про те, що освіта – тільки книжки і теорія. Насправді, наука є дуже багатогранною. На пікніку ми проводимо досліди і показуємо практичну сторону. Підготовка тривала більше двох місяців. Ми хотіли залучити максимальну кількість учасників. Деякі відмовилися, але сподіваємося, що наступного року учасників буде ще більше. Адже це дуже важливо для сучасної молоді».  

Олександра Пиптюк, студентка, організаторка проекту

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Учасники пікніка могли не тільки побачити досліди, а й власноруч покерувати роботом, змішати хімічні реактиви чи відчути себе хірургом і провести операцію на внутрішніх органах тварин.

«Я сьогодні вперше на «Науковому пікніку». Тут є дуже класні експерименти. Учасники можуть показати всі переваги своїх кафедр. Я прийшла сьогодні з молодим братом. Він до підходить до всього, усе роздивляється. Дітям тут цікаво».

Юліана Віщак, студентка

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

До участі в проекті могли долучитися не тільки освітні заклади. Подати заявку міг будь-який науковець, дослідник чи аматор. Наприклад, учитель трудового навчання кіцманської школи привіз на пікнік свій винахід для використання природної енергії. 

«Це параболічна сонячна піч. Круглий колектор збирає сонячне світло в одну точку. Там у нас є казанок, в якому варяться яйця, майже як у козаків. А внизу є ще один колектор. Він іншої форми, але принцип дії той самий. Це екологічна піч. У ній можна варити будь-що, випікати або смажити. У мене є ідея зробити дах на будинку з такої ж нержавійки. Звичайно, це дорожче. Але так можна буде користуватися безкоштовною природною енергією».

Михайло, вчитель трудового навчання

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

У Чернівцях «Науковий пікнік» проводять не вперше. Організатори запозичили досвід колег із Тернополя та інших міст України, де такі заходи проводяться щорічно. Надалі засновники проекту планують зробити дійство ще масштабнішим.

«Спочатку на площі Філармонії проводилися «Дні науки». Там також були намети, виставкова зона. Це був захід такого ж формату. Організатори перших пікніків – це кілька студентів історичного факультету. Восени минулого року ми організували «Науковий пікнік» таким, яким він є зараз. Надалі ми хочемо вдосконалювати цей захід. Буде визначена конкретна тема, на яку всі учасники будуть готувати свої презентації. Сьогодні у нас беруть участь більше 30 команд із Чернівецького університету та коледжів. Далі плануємо розширювати наш захід і запрошувати ще більше учасників».

Інна Дутчак, викладачка, співорганізаторка проекту

Odoo CMS - велика картинка

Також студенти і викладачі провели відкритий лекторій у форматі 15×4 про науку і науковців.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації