Екіпаж судна "Норд" з Керчі не пустили до Криму

Кримське риболовецьке судно під російським прапором затримали в Азовському морі 25 березня

Про головне

Ярина Боринець

Екіпаж затриманого в Азовському морі судна "Норд" вночі 9 квітня прибув на автомобілях дипкорпусу Російської Федерації на пропускний пункт "Чонгар" на адміністративному кордоні з Кримом, проте українські прикордонники знову не пропустили моряків в Росію

Справа в тому, що у членів команди "Норду" (порт приписки судна - Керч) немає паспортів громадян України.

Про це повідомив представник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

"Це сталося сьогодні вночі, десь близько першої години. Ці самі мікроавтобуси на дипломатичних російських номерах, які намагалися проїхати на КПВВ "Гоптівка" з нашими громадянами - екіпажем судна "Норд", з'явилися в районі КПВВ "Чонгар". Але прикордонники, поспілкувавшись з водіями і зрозумівши, що екіпаж не має необхідних документів для перетину кордону, попередили, що шансів перетнути кордон у них немає".

Олег Слободян, представник Державної прикордонної служби України

Він додав, що після цього попередження члени екіпажу не стали заїжджати на територію КПВВ, а повернулися на материкову Україну і зупинилися в готелі в одному з довколишніх міст.

"Вони намагалися проїхати через КПВВ, думали, якщо ми їх не пропустили на "Гоптівка", то підемо на якісь домовленості зі своєю совістю і зможемо це зробити на КПВВ "Чонгар". Звичайно, законодавство за цей період не змінилося. Ми можемо пропустити громадян України на територію окупованого півострова, але для цього потрібні внутрішні документи".

Олег Слободян, представник Державної прикордонної служби України

Нагадаємо, що кримське риболовецьке судно під російським прапором затримали в Азовському морі 25 березня. Після затримання з'ясувалося, що у рибалок були паспорти Російської Федерації, видані в Керчі.

Український суд 30 березня заарештував судно "Норд". На членів команди були складені адміністративні протоколи, а капітану Володимиру Горбенко інкримінують "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави". Йому загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Херсонський міський суд 6 квітня обрав Горбенку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці з правом внесення застави.

ФСБ РФ у відповідь порушила кримінальну справу за статтею російського КК "Викрадення судна повітряного або водного транспорту або залізничного рухомого складу".

Джерело фото

Схожі публікації