Бойовики ІД стратили щонайменше 741 цивільного під час битви за іракське місто Мосул

Тисячі мирних жителів постраждали від порушень прав людини

Про головне

Аліна Лісненко

Бойовики "Ісламської держави" стратили щонайменше 741 цивільного під час битви за іракське місто Мосул

Про це заявили в ООН, передає Укрінформ.

ООН також заявляє, що джихадисти здійснювали масові викрадення, використовували людей як живі щити, навмисно обстрілювали будинки та цілилися у людей, що намагалися втекти.

"Під час операції зі звільнення Мосула тисячі мирних жителів постраждали від шокуючих порушень прав людини та порушень міжнародного гуманітарного права".

Зейд Раад аль Хуссейн, голова ООН з питань прав людини

За його словами, бойовики мають понести відповідальність за свої злочини. Зейд Раад закликав розслідувати ймовірні порушення з боку сил Іраку.

Внаслідок повітряних ударів коаліції військових Іраку під головуванням США під час найбільш інтенсивної фази битви, з листопада 2016 року до червня 2017, загинув ще 461 цивільний.

Загалом, щонайменше 2 521 цивільний був убитий і ще 1 673 поранені під час цієї військової операції, переважно внаслідок атак «ІД».

Організація закликає міжнародну спільноту вжити заходів, аби відповідальні за "міжнародні злочини", як то геноцид, злочини проти людства та військові злочини, були покарані.

ООН також закликає Ірак визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Іракські суди та трибунали не мають юрисдикції щодо міжнародних злочинів, а іракське законодавство не може гарантувати справедливі судові процеси, йдеться у повідомленні.

Джерело фото

Схожі публікації