Місце: будинок із совою

Про масонів, змій та котяче око у центрі Чернівців

Місця

Оксана Чміль

Будинок із совою є на багатьох туристичних мапах Чернівців, а екскурсоводи приводять сюди приїжджих, аби показати незвичні елементи оформлення фасаду. Побачивши людей з фотоапаратом, чоловік, який в домашніх капцях вийшов до магазину за хлібом, гордо проголосив: «Подивіться, гражданє турісти, це сова!». Дійсно, на даху будинку сидить велика кам’яна сова.

Будівництво будинку на розі вулиць Хмельницького та Горького, тоді Sterngasse та Stefaniegasse, замовила Спілка лікарів Буковини. Автором будинку став Роберт Йозеф Вітек, який був професором чернівецької Промислової школи, де викладав будівельні дисципліни та креслення. Також Вітек брав участь у будівництві Дирекції ощадних кас (тепер Художній музей), унікальному зразку сецесії.

 
 

29 серпня 1907 року відбулось урочисте зібрання Спілки лікарів Буковини з нагоди відкриття будинку із совою. Один із промовців доктор М. А. Рудником дав таку оцінку цієї будівлі: 

«Найбільш великої вдячності заслуговують всі безпосередні учасники будівництва, насамперед професор і архітектор Роберт Фітек, на скромні кошти створивши шедевр, простий і разом з тим зроблений зі смаком, доцільний в усіх його частинах, який викликає у відвідувачів гармонічні враження». 

На урочистому зібранні також згадали про ті інституції, які допомагали товариству при зведенні будинку як порадами, так і коштами. Наприкінці було проголошено здравицю за цісаря Франца Йосифа І. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Газета «Czernowitzer Zeitung» так писала про цю споруду: 

«І ось витвір архітектора професора Вітека збудовано. Скромними засобами створено шедевр простий і водночас стильний мистецький витвір. Усі частини споруди буквально дихали доцільністю, при огляді споруди також кидалося в око гармонійне поєднання всього будинку».

Фасад прикрашали кам’яні змії під балконом другого поверху та над вікнами, які виходять на вулицю Богдана Хмельницького, а також ліплені сови біля вікон на третьому поверсі і велика кам’яна сова на даху. 

Odoo CMS - велика картинка

«Відомий будинок із совою, який досить часто привертає увагу таким неординарним будівельним рішенням, вочевидь виник не від пристрасті до орнітології та птахівництва. Сова – відомий масонський символ також. Будинок замовляв Союз лікарів – організація цілком прогресистська». 

Сергій Воронцов, есеїст, журналіст

Таке анімалістичне оздоблення фасаду швидше за все зумовлене одним з основних принципів стилю модерн – символізмом композиції архітектури. Адже змія – відомий символ медицини, а сова уособлює мудрість. Під самим дахом з вулиці Горького можна було побачити напис «Verein der ärzte in der Bukowina», що в перекладі з німецької означає «Спілка лікарів Буковини». Таким цей будинок був ще за австрійських часів. 

Однак напис під дахом, як і малюнки та змії над вікнами першого поверху, яких було видно з вулиці Хмельницького, до нашого часу не зберігся. Проте лишилися автентичні вхідні двері та ковані огорожі на балконах. 

Odoo CMS - велика картинка

Без догляду будинок від часу почав руйнуватися, відпали шматки штукатурки, потроху руйнується під’їзд, але і самі жителі будинку нівечать його архітектуру. Власники на другому поверсі замінили автентичні різьблені вікна на металопластикові, включно з унікальним овальним вікном, підібравши для нього не зовсім прийнятну раму.

Митець Тарас Полатайко називає будинок із совою однією з перлин руйнування спадщини у Чернівцях.

«Я помітив, що це унікальне, можливо, єдине саме таке вікно у Чернівцях, вже не є овальним. Воно більше схоже на котяче око, на багатокутник, а навколо задуто піною. Я почав телефонувати, звертатися в управління культурної спадщини. Так швидко це все не відбувається, потрібно створити хвилю обурення, хоча би у Facebook, зробити пост, затегати мера, ще десь 60 людей. Відділ  охорони культурної спадщини лише тоді реагує, бо «мер то видит» і просить власників чи орендарів замінити вікно, як відбулося в цьому будинку». 

Тарас Полатайко, художник, громадський активіст

Odoo CMS - велика картинка

У радянські часи у цокольному приміщенні був дуже відомий пивний бар, а пізніше – одна з перших піцерій у місті. Зараз тут знаходиться мінімаркет «Сова». 

Odoo CMS - велика картинка

Фото Василя Салиги

Схожі публікації