У Чернівцях продають дипломи про вищу освіту через інтернет

Журналістське розслідування про діяльність інтернет-магазинів «липових» дипломів

Явища

Ірина Капуш

Дипломні скандали в Україні – не рідкість. Скандали гучні, адже стосуються «великих» державних мужів. Згадаймо хоча би Володимира Бондаренка, заступника мера Києва, який купив собі документ львівського вишу. Чи екс-голову фіскальної служби України Романа Насірова. Він пішов далі свого колеги-чиновника: його розповіді про навчання в одному з університетів Лондона виявилися фейком. Утім перевершив усіх Борис Ложкін. Він має диплом неіснуючого Інституту гуманізації та розвитку в США – такі продають у Сумах. І це приклади лише за 2016-2017 роки.

Здавалося б нам, простим громадянам, таке не під силу. Точно ж потрібні зв’язки, багато коштів і вправного хакера. Weche з’ясувало, для того, аби закінчити будь-який освітньо-кваліфікаційний рівень вузу (від молодшого бакалавра до доктора наук), необхідні лише гроші, не такі вже й великі, та Інтернет.

З метою унеможливлення купівлі несправжніх дипломів, ми не показуємо та не називаємо досліджені нами сайти.  

Odoo CMS - велика картинка

Все просто наче похід у магазин чи купівля квитків онлайн. Заходиш, обираєш потрібний розділ, замовляєш – жодного маскування.

Як бачимо, дипломи на цьому сайті пропонують трьох видів: внесений у базу –найдорожчий; трохи дешевше обійдеться документ із використанням оригінального бланку; останній, найбільш бюджетний варіант, називають «якісною підробкою», ціна за нього коливається від 7 до 9 тисяч гривень.

І доктора наук теж

«На вітрині» є дипломи бакалаврату, перепідготовки та навіть спеціаліста, хоч набір студентів на цей освітній рівень вишу завершили ще у 2016 році.

Доктора та кандидата наук теж можна купити! Це енні роки вашої праці, значні дослідження у певній галузі наук, написана дисертація, автореферат до неї, впровадження у практичне використання отриманих результатів, якщо йдеться про прикладні науки, апробація матеріалів дисертації на наукових конференціях, симпозіумах, семінарах, а ще публічний захист. Плюс за спиною здобуття рівня бакалавра, магістра, аспіранта, безліч іспитів, завдань та часу. Із повним переліком вимог (а їх, окрім наведених, ще достатньо) до кандидата та доктора наук в Україні можна ознайомитися за посиланням. 

Розцінки на дипломи доволі дешеві. Пропонують «спеціаліста», отже, інформація застаріла. Чи надає цей сервіс ще якісь послуги? Ми написали повідомлення про можливість купити диплом на вказану електронну адресу на даному сайті. Чекаємо.

А тим часом досліджуємо які виші у Чернівцях можна ось так, нашвидкуруч, закінчити.

У переліку є медичний університет та ЧНУ імені Юрія Федьковича.

Odoo CMS - велика картинка

Цікаво, що пропонують дипломи й малознаних у Чернівцях вищих навчальних закладів. Одним із таких є Чернівецький факультет Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». З порталу «Інформаційна система конкурс» дізнаємося, що набір студентів у ньому невеликий, максимальну кількість заяв абітурієнти подали на денну форму на спеціальність «менеджмент». І заяв лише 23.

Або, наприклад, ще один виш, де ситуація схожа – це Чернівецький економічно-правовий Інститут від Західноукраїнського економічно-правового університету.

Знайшли конкурента в дипломному бізнесі

Трохи поюзавши мережу, натрапляємо на ще один портал, який рекламує свої послуги більш переконливо та завбачливо повідомляє про можливі способи оплати.

Odoo CMS - велика картинка

Детальніше пояснюють, у чому різниця між трьома категоріями запропонованих дипломів: «повний комплект», знову ж таки «оригінальний бланк» та «якісна копія».

Які опції «переживе» кожен з цих документів?

1 категорія, майже «allinclusive»:

Гарантують повноцінне внесення в базу osvita.net (inforesurs.gov.ua), успішне проходження перевірки, якщо подати інформаційний запит безпосередньо в навчальний заклад, оригінальний бланк державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна»» та навіть внесення залікових відомостей в архів навчального закладу.

За окрему плату, можна включити послугу «можливість проходження скрупульозних, відомчих перевірок». У їх межах, зазначає портал, інспектор іде в установу-виш фігуранта по справі і "Еврика!", йому мали би повідомити, що така людина справді була студентом цього ВНЗ.

Посилання osvita.net (inforesurs.gov.ua) направляє нас на сайт ІВС «Освіта» – це така собі єдина інформаційна система, яка відповідає за зберігання, збір, обробку та систематизацію всіх відомостей про освітні документи і навчальні заклади. В обов’язки структури входить також формування, постійне оновлення поточної бази даних учнів та студентів країни, захист освітніх документів від підробок і цікава, в аспекті нашого розслідування, ідентифікація дипломів. Водночас щодо перевірки вказано:

«У зв’язку з вашими численними зверненнями (зверненнями громадян – авт.) стосовно документів про освіту (присвоєння та перевірка серії і номера, їх форма, терміни виготовлення, інше), повідомляємо, що згідно з нововведеними МОН України законодавчими нормами всі ці питання лежать виключно в площині самого міністерства та його уповноваженого органу – ДП «Інфоресурс».

2 категорія:

Обіцяють диплом, зроблений на оригінальному бланку «в суворій відповідності усім вимогам» вже згадуваного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна»». Використана оригінальна голограма  (теж обіцяють) спеціалізованого підприємства «Голографія». Це підприємство, яке розробляє голографічні захисні елементи.

3 категорія:

Покупець мав би отримати якісну друкарську копію оригіналу документа, виготовлену з використанням сучасного офсетного та ламінуючого обладнання. Візуально розбіжності з оригіналом мають бути непомітними. Водночас продавці завбачливо зазначають про «використання альтернативних, близьких до оригіналу методик відтворення голографічного зображення».

Портал стверджує, що використовує бланк держпідприємства ««Поліграфічний комбінат «Україна»». Аби перевірити правдивість цих відомостей, ми звернулись із запитом до самого підприємства та отримали таку відповідь:

Odoo CMS - велика картинка

ВАК України займалась атестацією наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації, але у 2010 році вона ліквідована Указом Президента, а її повноваження передані Міністерству освіти і науки.

«Науково-дослідний інститут…» працює над впровадженням та розробкою IT-технології у галузі освіти, а одним із напрямів роботи справді є виробництво документів для навчальних закладів: як шкіл так і вищих (виготовлення студентських і дипломів).

Ціни в конкурента куди вищі

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Тож за скільки часу можна купити диплом? 

Ми отримали відповідь з онлайн-магазину дипломів.

Odoo CMS - велика картинка

Коротко та лаконічно відповіли нам на запитання, скільки часу потрібно для виготовлення диплому. Запитували про найбільш якісний зразок і «вивчитись» хотіли на магістра ЧНУ імені Юрія Федьковича, спеціальність «англо-український переклад».

Чекати лише 3-4 робочих дні.

Тут (писали на обидва сайти) щось схоже на розсилку, цитуємо лиш те, що нас цікавило: якісний зразок, час та готівка.

Odoo CMS - велика картинка

Офіційно

За коментарями щодо ситуації з придбанням дипломів ми звернулися до Департаменту освіти Чернівецької ОДА та Головного управління поліції в області.

Оксана Палійчук, голова Департаменту освіти, каже, що випадків купівлі освітніх документів за час її роботи на посаді не було, принаймі до їх Департаменту така інформація не надходила.

«Керівництво навчальних закладів чи то вищих, чи то загальноосвітніх, не має обов’язку перевіряти справжність диплому, беручи на роботу працівника. Хіба адміністрація за зовнішнім виглядом запідозрить ознаки підробки, і тоді вже буде відповідно реагувати. Процедура перевірки диплому передбачена, коли влаштовують на державну службу».  

Оксана Палійчук, голова Департаменту освіти Чернівецької ОДА

Управління поліції на запит Weche відповіло, що кримінальних проваджень за фактом незаконного прибдання освітніх документів через Інтернет в області не було. А до підрозділу протидії кіберзлочинам інформація про такі протиправні дії не надходила.

Водночас із нами сконтактували з Карпатського управління кіберполіції стосовно роботи в мережі освітніх шахраїв. Ми надали усі матеріали нашого розслідування правоохоронним органам.

Відповідальність:

За статтею 358 Кримінального кодексу України, всі учасники незаконної схеми, і ті, що виготовляли, «просували», і ті, що купували підроблені документи несуть відповідальність. Йдеться не лише про створення, збут і використання «липових дипломів», але й печаток, бланків, посвідчень, штампів, атестатів тощо.

Сума штрафу за такі дії визначена до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Або ж передбачений арешт на строк до шести місяців чи обмеження волі на строк до трьох років. Якщо злочин правопорушники чинять повторно чи групою осіб, покарання жорсткіше: обмеження або позбавлення волі на термін до 5 років.

Окремо прописана відповідальність для осіб, які свідомо використовують фальшиві документи, діапазон «важелів впливу» тут різний: штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів, арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до двох років.

Поки сайти з продажу документів про освіту працюють на всю, їх ніхто не відслідковує, а справжність дипломів теж ніхто не перевіряє. Крім того, на порталі пропонують обирати вузи з чималої кількості міст нашої країни.

Клієнтів повідомляють про можливі небезпеки викриття. І тоді, мовляв, самі винні, знали на що йшли – ми попереджали. Але суть залишається така ж: в Україні купити диплом може будь-хто. Менше, ніж за тиждень та менше, ніж за тисячу одиниць іноземної валюти…

Матеріал Ірини Капуш

Джерело фото

Схожі публікації